Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg: Δεν έχει τέλος η δημοσιονομική Οδύσσεια της Ελλάδας

Αναφερόμενο στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, το Bloomberg τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται φαβορί για τη νίκη, στη περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές, έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε διαγραφή 322 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα βιώνει τη δική της… δημοσιονομική Οδύσσεια, καθώς παρά τη σαφή βελτίωση της οικονομίας, τα προβλήματα στη χώρα διατηρούνται στο ακέραιο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Στο δημοσίευμα, γίνεται λόγος και για την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια του πρωθυπουργού να διατηρηθεί στην εξουσία.
"Από την ημέρα που ανακοίνωσε ότι το κρυμμένο έλλειμμα είχε αφήσει την χώρα σχεδόν άφραγκη, η Ελλάδα έχει υπάρξει σημείο αναφοράς στις ευρύτερες οικονομικές συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ένα πρακτικό πρόβλημα για τις χώρες που αποτελούν το ευρώ", αναφέρεται στο δημοσίευμα και προσθέτει ότι για διάφορες χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα τη Γερμανία, η Ελλάδα είναι "σπάταλος", που χρειάζεται ισχυρό οικονομικό φάρμακο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις διαμάχες μεταξύ των Ευρωπαίων, το 2012, σχετικά με τα χρέη της Ελλάδας, που απείλησαν, όπως τονίζει, να διαλύσουν την ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως αυτή η αίσθηση του επείγοντος, έχει τώρα υποχωρήσει.
Η δημοσιονομική Οδύσσεια της Ελλάδας συνεχίζεται, τονίζει το Bloomberg και συγκεκριμένα η αρθρογράφος Μαρία Πετράκη, σημειώνοντας ότι παρά την έξοδο από την ύφεση, η οποία συρρίκνωσε την οικονομία κατά 25%, τριπλασίασε την ανεργία και επέφερε μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα, ο αγώνας για τα οικονομικά της χώρας δεν έχει τελειώσει.
Η αίσθηση του επείγοντος, που υπήρξε το 2012, έχει πλέον κοπάσει, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ωστόσο επισημαίνεται ότι η ελληνική πολιτική κρίση του 2014 έχει αντίκτυπο σε μια Ευρώπη που βρίσκεται βυθισμένη στην οικονομική στασιμότητα.
Αναφερόμενο στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, το Bloomberg τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται φαβορί για τη νίκη, στη περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές, έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε διαγραφή 322 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, το οποίο βρίσκεται κυρίως στα χέρια του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, ωστόσο, ο πρωθυπουργός τον κατηγορεί ότι αυτό θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.
Η προοπτική αυτή επηρέασε δραματικά τα ελληνικά ομόλογα (τα οποία σημείωσαν άνοδο), αλλά δεν πανικόβαλε τους Έλληνες, που έχουν συνηθίσει στο χάος, αναφέρει το Bloomberg.
Το πρόβλημα, συμπεραίνει ο αρθρογράφος, είναι ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και παρά τα μέτρα λιτότητας, οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, ωστόσο η τρόικα, τονίζει, δεν δείχνει πρόθεση να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους.
Το Bloomberg σημειώνει ότι πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι το χρέος της χώρας είναι πολύ μεγάλο για να αποπληρωθεί, αν και υπάρχει πολύ μικρότερη συμπαράσταση για άλλες προτάσεις του όπως να αντιστρέψει τις προηγούμενες περικοπές και να προσφέρει νέα λαϊκίστικα επιδόματα, όπως η δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου