Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος ή Βορίδης ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ;

Ο κ. Σαμαράς θα είναι από τους λίγους εκείνους πρωθυπουργούς της χώρας που πέρασε και δεν άγγιξε. Θα προστεθεί απλά ως ένα ακόμα όνομα στη λίστα των Ελλήνων πρωθυπουργών. Δεν άγγιξε από την άποψη ότι δεν πρόσθεσε κάτι που να πάει τη χώρα λίγο πιο μπροστά. Το αντίθετο. Άγγιξε σε πολλά άλλα επίπεδα.

Φεύγοντας, θα έχει καταφέρει να επιτύχει τρία πράγματα πολύ σημαντικά.
Πρώτον θα έχει καταφέρει να φέρει την Αριστερά για πρώτη φορά στην εξουσία στην Ελλάδα, όταν η Αριστερά διεθνώς είναι παντελώς ανύπαρκτη. Δεύτερον θα έχει καταφέρει με την πολιτική του να εκτοξεύσει στα ύψη τη ΧΑ και από εκεί που ήταν πολιτικά στο μηδέν, να την κάνει να διεκδικεί την τρίτη θέση στη Βουλή και Τρίτον, με τα μέτρα που έλαβε, θα έχει καταφέρει να προκαλέσει πλήρη εξαθλίωση στην συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Τα μέτρα ήταν δικά του.
Όπως χαρακτηριστικά είπαν Λαγκάρντ και Σούλτς, τα σκληρά μέτρα τα έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και δεν υποδείχθηκαν από την τρόϊκα. Διάψευση δεν ακούστηκε.

Στις 9 Νοεμβρίου 2009 και ενώ δίναμε πολλοί bloggers μαζί αγώνα να ανέβει ο κ. Σαμαράς στην ηγεσία της ΝΔ, γράψαμε ένα προφητικό άρθρο με τίτλο Αντώνη Σαμαρά μην μας προδώσεις. Τελικά ο κ. Σαμαράς μας πρόδωσε πολιτικά όλους όσους τον πιστέψαμε. Αντί να κάνει τους Έλληνες συμμέτοχους στη διακυβέρνηση της χώρας, τελικά προσπάθησε να γίνει ένας ακόμα αναλώσιμος διαχειριστής και εγγυητής του συστήματος και φυσικά απέτυχε. Όπως εννοείται θα αποτύχει και ο Τσίπρας αν προσπαθήσει κι αυτός να γίνει διαχειριστής ενός συστήματος που δεν μπορεί να ελέγξει και δεν βάλει ολόκληρο το λαό στο πολιτικό παιχνίδι.

Σε ενδεχόμενη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς θα φύγει το ίδιο το βράδυ των εκλογών. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ για λίγες μέρες, μέχρι να οριστικοποιηθεί η νέα κυβέρνηση και μετά θα απομακρυνθεί, γιατί θα αποτελεί κόκκινο πανί για όλη τη Δεξιά. Επομένως, εκείνο που στην ουσία έχει αρχίσει στο εσωτερικό της ΝΔ, είναι η ανάδειξη του διαδόχου του κ. Σαμαρά που θα καταφέρει να διατηρήσει το πολιτικό status quo και να ξαναδώσει προοπτική εξουσίας στις πολιτικές οικογένειες, στα τζάκια και τα συμφέροντα της ΝΔ.

Εμείς βλέπουμε ως τρεις επικρατέστερους. Μπακογιάννη, η οποία αφενός παίζει στον κεντρώο χώρο, αφετέρου θα προσπαθήσει να πάρει τη ρεβάνς του 2009. Έχει όμως το μειονέκτημα του πολιτικού γόνου. Αβραμόπουλος, ο οποίος αφενός δεν είναι πολιτικός γόνος, αφετέρου είναι γενικότερα αποδεκτός, μετριοπαθής, κεντρογενής και χωρίς πολιτικές γωνίες στον πολιτικό του λόγο. Εγγυητής δηλαδή του συστήματος. Και φυσικά η εντελώς δεξιά πτέρυγα της ΝΔ που εκφράζει ο κ. Βορίδης, ο οποίος προφανώς και θα υποσχεθεί ότι θα καταφέρει να εξαφανίσει και να ενσωματώσει τη ΧΑ. Παίζει βέβαια και το σενάριο επανάκαμψης του Καραμανλή, αλλά πιστεύουμε ότι και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι θα αποτελεί εύκολο στόχο για τους πολιτικούς του αντιπάλους και δεν θα μπορέσει να προσφέρει πολλά στη ΝΔ. Εξάλλου αυτό θα διαφανεί και από την πολιτική τύχη του αιώνιου πολιτικού αντιπάλου του κ. Παπανδρέου.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου