Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Σουλτς: Οι δηλώσεις του Τσίπρα δεν έχουν οδηγήσει ούτε μία μέρα σε ταραχές τις αγορές


Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς,  σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, και χαρακτήρισε «εικασίες» τη συζήτηση γύρω από ένα πιθανό Grexit, ζητώντας από όλους να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Αναφορικά με το αν η Ευρωζώνη θα άντεχε σήμερα ευκολότερα μία πιθανή έξοδο απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια, ο Σουλτς ξεκαθάρισε: «Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητούμε καν για αυτό το θέμα. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θεωρώ ότι θα παραμείνει.

Ο ίδιος συνέστησε υπομονή μέχρι να βγει το αποτέλεσμα των εκλογών. «Όλοι κάνουν σαν να έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και αν είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σχηματίσει έναν συνασπισμό. Δεν βλέπω κανέναν εταίρο συνασπισμού, ο οποίος θα στήριζε τις ριζοσπαστικές του θέσεις», τόνισε και είπε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει με τον κ. Τσίπρα αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήγησε ακόμη ότι έχει ήδη πει πολύ καθαρά στον Αλέξη Τσίπρα ότι «διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μονομερή στάση πληρωμών, θα συνεπάγονταν στάση πληρωμών από τους εταίρους στην ΕΕ», για να επισημάνει ωστόσο ότι καθημερινά τα ευρωπαϊκά όργανα δέχονται προτάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τους κανόνες.
Ο Σουλτς τόνισε πάντως ότι «οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μέχρι σήμερα δεν έχουν οδηγήσει ούτε μία μέρα σε ταραχές τις χρηματαγορές», ενώ, αντιθέτως, ταραχές στις χρηματαγορές έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.
«Οι αγορές είναι κατά κανόνα πολύ ευαίσθητες. Πιστεύω ότι εάν αντιμετωπίζαμε το θέμα με περισσότερη λογική και λιγότερες εικασίες, τότε και μετά τις 25 Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να έχουμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση συνετές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε εξάλλου.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου