Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ανατροπές παντού: Κρίση στη ΝΔ, διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ


anatropes-pantou-krisi-sti-nd-diadoxi-sto-pasok 
 Το αποτέλεσμα της κάλπης πυροδοτεί εξελίξεις στους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους.

Η κάλπη βγάζει νικητές αλλά και ηττημένους και μπορεί να λέγεται ότι η ήττα είναι ορφανή, ωστόσο στην πολιτική πάντα αναζητούνται ευθύνες.
Η αποτέλεσμα της κάλπης πυροδοτεί εξελίξεις στους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους, με τον μεν Σαμαρά να αναζητεί σημείο στήριξης στην εσωκομματική περιδίνηση, τον δε Βενιζέλο να ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του Μαϊου.
Στη ΝΔ ο πρώην πλέον πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης ενώπιον της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, στη σκιά της κριτικής που έχει δεχθεί για την επικοινωνιακή τακτική και την «εγκατάλειψη» του μεσαίου χώρου, με στελέχη, κυρίως από το περιβάλλον Καραμανλή, να θέτουν ανοιχτά ή εμμέσως θέμα ηγεσίας.

Ο κ.Σαμαράς στη συνεδρίαση της Εκτελεστικης Γραμματείας  θέλησε να κλείσει τον φάκελο ήττα, οχυρωμένος πίσω από την εκτίμηση ότι το κόμμα πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία, αλλά άντεξε. Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να βρει συμμάχους, ανέθεσε ρόλους και ανακοίνωσε τη συγκρότηση άτυπου πολιτικού συμβουλίου, στο οποίο θα μετέχουν βουλευτές, στελέχη του κόμματος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κ.α. ,
Ωστόσο η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και μπροστά στον κίνδυνο να διχαστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς  υποχρεώθηκε να αποσύρει ουσιαστικά την υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να στηρίξει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Στο γαλάζιο μετεκλογικό σκηνικό, αποκτά ασφαλώς ξεχωριστή σημασία η συνάντηση που έχει την Παρασκευή η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Κώστα Καραμανλή. Είναι βέβαιο ότι στο ραντεβού θα τεθεί επί τάπητος η «επόμενη μέρα» στη ΝΔ.

Ξεκινά η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

Με μια δηκτική αναφορα « εγώ δεν θα γίνω ούτε Ζίγδης, ούτε Κουβέλης» ο Ευάγγελος Βενιζελος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του Μαϊου, με την επισήμανση ότι θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του στη διαμόρφωση ενός συνεδρίου ενότητας.
Οι υποψήφιοι αρχηγοί από τη Νέα Γενιά
Σύμφωνα με πληροφορίες την θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσουν από τη νεότερη γενιά στελεχών: Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κυριάκος Πιερακάκης, 31 ετών,  ο οποίος είναι μέλος της ΠΓ του κόμματος και είχε κατέλθει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής το περασμένο καλοκαίρι. Παρών στην εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει και ο ευρωβουλευτής πλέον και γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, ο 34χρονος Ν. Ανδρουλάκης. Επίσης στην μάχη της διαδοχής εκτιμάται ότι θα τεθεί και ο βουλευτής Αρκαδίας Οδ. Κωνσταντινόπουλος ενώ υπάρχουν στελέχη που πιέζουν και την Εύα Καΐλή να διεκδικήσει την θέση του Προέδρου.

Τα ιστορικά στελέχη

Προβάδισμα από τα ιστορικά πλέον στελέχη του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει η Φώφη Γεννηματά οποία εκλέχτηκε πρώτη στην Β Αθήνας. Παρών στην κούρσα της διαδοχής αναμένεται να δηλώσει και ο Ανδρέας Λοβέρδος που επίσης εκλέχτηκε στην Β Αθήνας καθώς και οι  Μ. Χρυσοχοΐδης και Γιάννης Μανιάτης ενώ στάση αναμονής κρατά ο Κ. Σκανδαλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου