Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ Β» ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


 Το «σχέδιο Β» του Α. Σαμαρά και ο ρόλος του Κ. Καραμανλή

Πετάει το γάντι στους δελφίνους – «Ας με αμφισβητήσει όποιος αισθάνεται ισχυρός», το μήνυμα που θα στείλει στην Κ.Ο. την ερχόμενη Πέμπτη


Η συνάντηση που είχε ο αρχηγός της ΝΔ με τον Κ. Καραμανλή δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όπως τυχαία δεν ήταν και η διαρροή της συνάντησης. Ο Σαμαράς αναζητούσε όλο αυτό το διάστημα ένα... νεύμα ανοχής από το «στρατόπεδο» της Παναγή Κυριακού και όπως όλα δείχνουν το πήρε.


Του Κώστα Τσιτούνα
Οι επόμενες εσωτερικές διεργασίες που θα καθορίσουν πολλά στην γαλάζια παράταξη είναι όπως ανακοινώθηκαν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προσεχή Πέμπτη 5 Μαρτίου, αλλά και η Πολιτική Επιτροπή που θα γίνει την Κυριακή 8 Μαρτίου του 2015.
Ο πρόεδρος της ΝΔ βλέποντας πως η γαλάζια βάση είναι «καζάνι» έτοιμο να εκραγεί, επιχειρεί με δύο βαλβίδες εκτόνωσης να ηρεμήσει τα πνεύματα και να πορευτεί στην επόμενη ημέρα με όσο το δυνατόν λιγότερες αναταράξεις.
Στις δυο συνεδριάσεις των οργάνων θα επιχειρηθεί και το απαραίτητο «μασάζ», αφού όπως ακούγεται αρκετά από τα κορυφαία στελέχη αναμένεται να ασκήσουν δριμεία κριτική τόσο στον ίδιο το Σαμαρά, όσο και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του και ιδιαίτερα κατά του Χρύσανθου Λαζαρίδη και του Γιώργου Μουρούτη.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΩΝ
Το σχέδιο του Σαμαρά είναι να πετάξει το γάντι στους δελφίνους και να τους εξωθήσει σε πλήρη ρήξη και πολιτική απομόνωση, χωρίς ο ίδιος να επιδιώξει κάτι τέτοιο. Θα ζητήσει από τους αμφισβητίες να πάρουν το δρόμο τους με ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει.
Μάλιστα οι στενοί συνεργάτες του, τονίζουν με νόημα πως «αν υπάρχει κάποιος που να θεωρεί τον εαυτό του έτοιμο να θέσει θέμα ηγεσίας, ας το κάνει σε κάποια από αυτές τις συνεδριάσεις αναλαμβάνοντας και την ευθύνη». Όπως ξεκαθαρίζουν πάντως οι ίδιες πηγές, θεωρούν απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μιας και ουδείς εξ' όσων κινήθηκαν δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει δυναμική, ικανή να αμφισβητήσει το σημερινό πρόεδρο της ΝΔ.
Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάκης Βορίδης βρίσκονται πάντως ήδη σε παρασκηνιακές επαφές με τον κομματικό μηχανισμό, σε μία προσπάθεια να είναι σε θέσεις μάχης σε περίπτωση που ανοίξει η κούρσα της διαδοχής.
Από την άλλη μεριά ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να έχει η στάση που θα κρατήσουν τόσο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη οι οποίοι πάντως δεν κινούνται παρασκηνιακά σε επίπεδο μηχανισμών. Τόσο η Ντόρα, όσο και ο Αβραμόπουλος παρουσιάζουν ένα πιο ενωτικό και θεσμικό προφίλ, αποφεύγοντας να σχηματίσουν φράξιες και «ομαδούλες».
Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι που τονίζουν πως αν ο Αντώνης Σαμαράς περάσει αναίμακτα και αυτές τις δύο συνεδριάσεις, τότε δεν αποκλείεται η πόρτα για εξελίξεις στη γαλάζια πολυκατοικία να κλείσει προσωρινά και το τρένο της διαδοχής να χαθεί οριστικά για μερικούς από τους σημερινούς εν δυνάμει δελφίνους.
Το βασικό επιχείρημα του Σαμαρά με το οποίο θα προσπαθήσει να κρατηθεί... όρθιος είναι το σενάριο της «αριστερής» παρένθεσης το οποίο εξακολουθεί να υποστηρίζει ακράδαντα ο πρώην πρωθυπουργός. .
Άλλωστε συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ θέτουν προς προβληματισμό το χρονοδιάγραμμα κινήσεων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως την ώρα που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, διευρύνεται το χρηματοδοτικό κενό και αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα προαπαιτούμενα που πρέπει να καλύψει το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της αξιολόγησης στο τέλος της τετράμηνης παράτασης, αν θέλει η χώρα να λάβει τη χρηματοδότηση από τους δανειστές μας.
ΤΟ PLAN B ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ... ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ
Πως σχεδιάζει να αμυνθεί στις επιθέσεις ο πρόεδρος της ΝΔ και τι θα παραχωρήσει σε περίπτωση που οι πιέσεις από τους επίδοξους αρχηγούς ξεπεράσουν κάθε θεσμικό όριο εντός των οργάνων;
Σε περίπτωση που συνεχίσουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος παρά τις συνεδριάσεις της Κ.Ο. και της Πολιτικής Επιτροπής ο κ. Σαμαράς θα... βγάλει από το μανίκι του τον άσσο της Εθνικής Συνδιάσκεψης.
Αυτό είναι το «σχέδιο Β». Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε πως η σύγκλιση της Εθνικής Συνδιάσκεψης δεν προβλέπεται καταστατικά και συνήθως έχει το χαρακτήρα της πανστρατιάς. Τελευταία φορά μάλιστα που ενεργοποιήθηκε ήταν μετά την προσχώρηση στη ΝΔ της Ντόρας Μπακογιάννη, το Μάιο του 2012 και ενόψει των δεύτερων εθνικών εκλογών.
Η εξέλιξη αυτή πάντως περισσότερο ενισχύει παρά αποδυναμώνει τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς αν μέχρι τότε δεν καταφέρει κάποιος εκ των δελφίνων να κάμψει την υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά στο κόμμα, το κεφάλαιο αλλαγής ηγεσίας μάλλον θα κλείσει οριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου