Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ανοιξε παράθυρο αισιοδοξίας για συμφωνία μετά τη Σύνοδο Κορυφής

 anoikse-parathuro-aisiodoksias-gia-sumfwnia-meta-ti-sunodo-korufis
Η Ελλάδα και το Eurogroup συμφώνησαν να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις μεταξύ τεχνικών επιτροπών των δύο πλευρών. Η Αγγελα Μέρκελ δηλώνει έτοιμη για συμβιβασμό.

Χωρίς καμία χρονοτριβή, οι τεχνικές επιτροπές της Ελλάδας  και των δανειστών αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο μια νέα συμφωνία. Αυτό αποφασίστηκε στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Τα επόμενα βήματα 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το ΑΠΕ, οι δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, θα αναλύσουν το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας, θα παραδώσουν την εργασία τους στην ομάδα εργασίας του Eurogroup, που με τη σειρά του και υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία, θα προωθηθεί στους υπουργούς.
Η συμφωνία, που οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως σοβαρή μετατόπιση εκ μέρους του Ντάισελμπλουμ, ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μαξίμου: Θετικό βήμα η συμφωνία

Ως «ένα θετικό βήμα προς την μετάβαση σε ένα νέο πρόγραμμα» χαρακτηρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου την ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup.  Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, «η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».

Μέρκελ: Θέλουμε τον συμβιβασμό

Την θέλησή της να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα είχε τονίσει η γερμανίδα καγκελάριος λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών.«Συμβιβαζόμαστε όταν αναζητούμε πλεονεκτήματα και όταν αποκλείουμε μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβιβαστεί. Ωστόσο η αξιοπιστία μας εξαρτάται από το εάν τηρούμε τους κανόνες.» σχολίασε η γερμανίδα καγκελάριος.

Bloomberg: Το σχέδιο του συμβιβασμού

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους από το Βερολίνο, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να μην επιμείνει να εφαρμοστούν όλα τα στοιχεία του παρόντος προγράμματος. «Οσο το πρόγραμμα παρατείνεται, τόσο η Γερμανία θα είναι ανοικτή να συζητήσει το μέγεθος του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος και τους όρους για την πώληση κρατικής περιουσίας.» αναφέρει το Bloomberg.
«Από την πλευρά της η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεχθεί τον όρο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι μικρότερο του 4% του ΑΕΠ» αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι μένει ανοικτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμό στις ιδιωτικοποιήσεις. 




πηγή
anoikse-parathuro-aisiodoksias-gia-sumfwnia-meta-ti-sunodo-korufis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου