Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΝΔ: Θέλει τη συμφωνία στη Βουλή και περιμένει «ρωγμές»





Οι γαλάζιοι έψαχναν με αγωνία χθες βράδυ πληροφορίες από δημοσιογράφους και στελέχη της ΝΔ στη Βουλή για το αποτέλεσμα της άτυπης ψηφοφορίας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Πόσες οι διαρροές, πόσα τα λευκά, πόσα τα «όχι», πόσοι βουλευτές απουσίαζαν από την αίθουσα στη διάρκεια της ψηφοφορίας.


Η ΝΔ από χθες δείχνει να ξυπνά από μια περίοδο «νάρκης» που ξεκίνησε μετά την ήττα στις εκλογές σε μια προσπάθεια να περάσει στην αντεπίθεση και να εκμεταλλευτεί όχι μόνο την ασάφεια που υπάρχει στην κυβέρνηση για μια σειρά από μέτρα, όπως ο ΦΠΑ και οι πλειστηριασμοί αλλά κυρίως το γεγονός ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν σε αυτά που θα κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή και να εφαρμόσουν» όπως λένε στο real.gr από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά.

Ήδη η ΝΔ δια του Κυριάκου Μητσοτάκη αρχίζει το πρέσινγκ στην κυβέρνηση ζητώντας επί της ουσίας να φέρει η πλειοψηφία τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή: Το ξέσπασμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη θέση του Προέδρου της Βουλής ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει καμία επέκταση του μνημονίου» σημαίνει πολλά για το γαλάζιο στρατόπεδο: Στη Λ. Συγγρού πιστεύουν ότι η συμφωνία και το e-mail Βαρουφάκη δεν θα περάσει χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά μια ενδεχόμενη απόφαση για τη μη προώθηση της συμφωνίας στη Βουλή.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να "αποδείξει" στη Βουλή ότι "μνημόνιο και δανειακή σύμβαση" είναι δυο αναπόσπαστα κομμάτια της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε χθες να δηλώσει ότι "θα ψηφίσει το μνημόνιο του Τσίπρα" αν και η Λ. Συγγρού επισήμως δεν έχει πάρει θέση για το τι θα πράξει στη Βουλή από τη στιγμή που όπως λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά "η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή".

Ο κ. Σαμαράς πάντως με την τελευταία δήλωσή του κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να πει "ναι" σε καμία αναπροσαρμογή προς τα πάνω του ΦΠΑ βάζοντας το συγκεκριμένο θέμα, πρώτο στην παρέμβασή του με την οποία σχολίασε τη "λίστα Βαρουφάκη".

Τα όσα έγιναν χθες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ίσως και να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι στο επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ.

Για πρώτη φορά χθες η Λ. Συγγρού μπήκε σε μια ευθεία σύγκριση του μνημονίου με τη «λίστα Βαρουφάκη» δίνοντας στη δημοσιότητα όχι μόνο την επιστολή του υπουργού των Οικονομικών αλλά και τα συγκεκριμένα «κεφάλαια» του μνημονίου στα οποία αναφέρονται όλες οι δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα οδηγεί τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο.

Στη ΝΔ περιμένουν πάντως πως πολύ σύντομα η κυβέρνηση (δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές της κ. Κωνσταντοπούλου στη συνάντησή της με τον Γιαννάκη Ομήρου και η χθεσινή δήλωση του Π. Καμμένου), θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα μέσα από μια διαδικασία που θα ξυπνήσει «πάθη και μνήμες» από την περίοδο διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου ίσως και του Κ. Καραμανλή.

Ο άγριος καβγάς στη Βουλή για την ασυλία του κ. Γεωργιάδη που επεκτάθηκε στα θέματα του μνημονίου και της επικύρωσης της νέας συμφωνίας από τη Βουλή για τη ΝΔ είχε μια ακόμη είδηση: Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναμένεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στη Βουλή - παρά τα όσα θερμά και υποστηρικτικά λόγια "προσέφερε" στην κ. Κωνσταντοπούλου στη διάρκεια της παράδοσης του Προεδρείου της Βουλής.


 Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου