Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Αυτή είναι η μυστική συμμαχία Τσίπρα – Καραμανλή: Ποια η σχέση των δύο ανδρών!

Αυτή είναι η μυστική συμμαχία Τσίπρα – Καραμανλή: Ποια η σχέση των δύο ανδρών!
Όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν την περασμένη Τρίτη τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο σύμφωνα με το Βασίλη Χιώτη στο «Βήμα της Κυριακής» σκέφτηκαν όλοι το ίδιο πράγμα: «Α, μάλιστα, τον έπεισε ο Καραμανλής!».

«Αν δεν ήταν στη μέση ο Καραμανλής, δεν υπήρχε περίπτωση να προτείνει Παυλόπουλο ο Τσίπρας» υποστηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί, εκφράζοντας ακόμη και τώρα την έκπληξή τους για την εξέλιξη αυτή, για την οποία ο κ. Τσίπρας επέδειξε απόλυτη αποφασιστικότητα να την επιβάλει στο εσωτερικό του κόμματός του.


«Διαφορετικά ο Τσίπρας δεν θα πρόδιδε τον Αβραμόπουλο. Ή, αν αναγκάστηκε να τον προδώσει, τότε θα πήγαινε σε άλλου τύπου υποψηφιότητα» επιμένουν.

Από πού όμως ξεκινά η σχέση του Τσίπρα με τον Καραμανλή; Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται: «Από πολύ παλιά». Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή θυμούνται τον πρώην πρωθυπουργό να τους λέει μετά την ήττα του στις εκλογές του 2009 και ενώ είχε εγκαταλείψει την ηγεσία της ΝΔ:

«Αυτός που θα κάνει κούρσα είναι ο Τσίπρας. Θα γράψει ένα ποσοστό στις επόμενες εκλογές που θα τρίβετε τα μάτια σας».

Ο κ. Τσίπρας είχε τότε ένα ποσοστό 4,60% με 13 έδρες στη Βουλή. Όταν άκουγαν λοιπόν οι συνομιλητές του Καραμανλή να τους προβλέπει ο ίδιος ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι διψήφιο το ποσοστό, νόμιζαν αρχικώς ότι δεν ήξερε τι έλεγε.

Μέχρι που ήρθαν οι εκλογές του 2012 και ο Καραμανλής δικαιώθηκε. Αλλά από το 2009 ως το 2012 Καραμανλής και Τσίπρας θα πρέπει να συναντήθηκαν πολλές φορές. Πάντοτε με απόλυτη μυστικότητα και πάντοτε σε σπίτια όπου δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθούν αδιάκριτα μάτια.

Οι δύο πολιτικοί οικοδόμησαν μια σχέση την οποία μόνο οι δυο τους γνωρίζουν και την οποία δεν αποκαλύπτουν ούτε στους στενότερους συνεργάτες τους. Ιδιαίτερα μετά το 2012 οι συνεργάτες του Τσίπρα έβλεπαν πολλές φορές στις κινήσεις του τη στρατηγική Καραμανλή.

Φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής έχει μεταδώσει στον κ. Τσίπρα πολιτικές συμπεριφορές όπως η μετριοπάθεια και οι εντυπωσιακές πολιτικές κινήσεις. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πρώτη ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε πολλές ομοιότητες με την πρώτη ομιλία του κ. Καραμανλή τον Μάρτιο του 2004.

Βέβαιον επίσης είναι ότι ο Τσίπρας ήθελε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Συνομιλητές του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι τον πίεσε ασφυκτικά να αποδεχθεί την πρόταση, αλλά ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε μέχρι τέλους.

«Αν ταυτιστούμε εμείς οι δύο, αυτός που θα χάσει θα είσαι εσύ» φέρεται να είπε κάποια στιγμή στις αρχές της γνωριμίας τους ο Καραμανλής στον Τσίπρα. Και φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει άποψη.

«Ο Τσίπρας στεναχωρήθηκε που ο Καραμανλής του είπε «όχι»» εκμυστηρεύθηκε πάντως κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο συντάκτη του δημοσιεύματος, Βασίλη Χιώτη.




tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου