Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Τον έκαψε μαρτυρία συνεργάτη…


Τον έκαψε μαρτυρία συνεργάτη… 

Όλα όσα συνέβησαν τη δεύτερη ημέρα της δίκης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ειδικό δικαστήριο
Στα βράχια έριξε τον Γιώργο Παπακωσταντίνου ενώπιον των δικαστών του Ειδικού Δικαστηρίου ένας πρώην στενός συνεργάτης του και συγχωριανός του, στον οποίο είχε παραδώσει το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ.
Ένα λίαν επιβαρυντικό στοιχείο λοιπόν για τον υπουργό που έχωσε τη χώρα στα μνημόνια, Γ. Παπακωνσταντίνου, επιβεβαίωσε με την κατάθεσή του ο πρώην στενός του συνεργάτης Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος εργαζόταν στο πλευρό του ως υπεύθυνος για θέματα πληροφορικής.

Ο μάρτυρας που ήταν αυτός ο οποίος έλαβε εντολή όταν παρελήφθη από την ελληνική πλευρά το αρχικό cd με την αποκαλούμενη λίστα Λάγκάρντ (το προσδιόρισε στο τέλος του 2010) να πήρε εντολή από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ψάξει τα είκοσι μεγαλύτερα ποσά της λίστας.
“Το CD αυτό δεν ήταν μετατρέψιμο, δηλαδή δεν μπορούσε να μετατραπεί”, είπε ο μάρτυρας, κάτι που ουσιαστικά αφαιρεί επιχειρήματα από τον πρώην υπουργό ο οποίος μετέγραψε το cd σε ένα πιο εύχρηστο στικάκι. Δηλαδή εφόσον δεν μπορούσε να γίνει μετατροπή, κοινώς η αφαίρεση στοιχείων, προφανώς εκεί η κατηγορούσα αρχή , πως γ’ αυτό ο μνημονιακός υπουργός το μετέγραψε σε στικάκι.
Πώς έψαξε
Ο μάρτυρας είπε ότι χρειάστηκε μια εβδομάδα για να το ψάξει.
Πρόεδρος: Ποια ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση που είδατε;
Μάρτυρας: Πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια.
Πρόεδρος: Οι άλλοι τι καταθέσεις είχαν;
Μάρτυρας: Είκοσι εκατομμύρια δολάρια.
Πρόεδρος: Φτωχαδάκια οι υπόλοιποι.
Την επίμαχη λίστα ο Γ. Αγγελόπουλος είπε ότι του την έδωσε ο πρώην υπουργός το τελευταίο διάστημα του 2010. Όταν τον ενημέρωσα, πρόσθεσε ο μάρτυρας, για το ποσό των καταθέσεων που ήταν συνολικά περίπου δύο δις δολάρια, του είπε ο πρώην υπουργός «ό,τι έκανε στο σκληρό δίσκο διάγραψέ το». Κι αυτό γιατί εκείνος για λόγους ασφαλείας είχε αντιγράψει το περιεχόμενο του CD στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του.
Ο Γ. Αγγελόπουλος τότε δεν γνώριζε τίποτα για λίστα Λαγκάρντ. Συνέδεσε τη δουλειά που είχε κάνει μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο μάρτυρας μάλιστα ήταν κατηγορηματικός ότι επέστρεψε το πρωτότυπο CD, το οποίο όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει πλέον στη δικογραφία.
Κοντοχωριανοί
Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος με τον πρόεδρο και την εισαγγελέα για τη σχέση του με τον πρώην υπουργό, με τον οποίο ένιαι συμπατριώτες:
Πρόεδρος: Κοντοχωριανοί.
Εισαγγελέας: Είχατε άλλη σχέση; Εννοώ ο πατέρας σας με τον κ. κατηγορούμενο.
Μάρτυρας: Όχι , απλά συγχωριανοί. Ο πατέρας μου ήταν διευθυντής στα ΕΛΤΑ
Πρόεδρος: Έμενα τουλάχιστον μου είναι αδιάφορα αν πήγε κομματικά ή αλλιώς.
Αναλυτικά στην κατάθεσή του ο μάρτυρας είπε:
Μάρτυρας: “Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 μου παραδόθηκε ένα cd και μου είπε θέλω να μου βρεις 20 άτομα με τα μεγαλύτερα ποσά και περίπου άθροισμα.
Πρόεδρος: Σας είπε πρόσεχε είναι εμπιστευτικό;
Μάρτυρας: Όχι . Μια βδομάδα που πήρε να το κάνω, το έκανα αργά.
Πρόεδρος: Είδατε όνομα Παπακωνσταντίνου;
Μάρτυρας: Όχι, κοιτούσα απλώς νούμερα.
Πρόεδρος: Το μεγαλύτερο ποσό.
Μάρτυρας: Μισό δις!!!
Πρόεδρος: Υπάρχουν άνθρωποι με τόσα χρήματα;
Μάρτυρας: Ξεκινούσαν αυτοί οι 20 από περίπου 20 εκατομμύρια.
Πρόεδρος: Δηλ. φτωχαδάκια αυτοί!!!
Μάρτυρας: Έκανα τη δουλειά και τα πήγα σε έναν φοριαμό που αφήναμε στη δουλειά μας. Το CD  το αντέγραψα στον υπολογιστή μου και το κλείδωσα στο συρτάρι μου το cd όσο το δούλευα.
Πρόεδρος: Τι το έκανε μετά ο κ. Παπακωνσταντίνου; Το έσπασε, το έκαψε, τι το έκανε;
Μάρτυρας: Με κάλεσε και με ρώτησε τι ποσό συνολικά και ειπα 2 δις, τα 20 ονόματα περίπου το μισό. Και μου είπε ότι έχεις κάνει κατέστρεψέ το. Άρα λογικά το είχε παραλάβει.
Πρόεδρος: Θα το κάνατε αν δεν σας το έλεγε;
Μάρτυρας: Ναι, για λόγους χώρου. Με πήρε το Νοέμβριο του 2012 και μου είπε, αν θυμάσαι που είχες ασχοληθεί, μπορεί να σε καλέσουν από τη Βουλή. Πες ότι έγινε...
Πρόεδρος: Σας είπε π.χ. πες μια καλή κουβέντα για μένα;
Μάρτυρας: Όχι βέβαια, μου είπε πες ότι έγινε.
Εισαγγελέας: Σε αυτού του τύπου το cd που πήρατε μπορεί να γίνει παρέμβαση;
Μάρτυρας: Όχι, δεν μπορείς.
Εισαγγελέας: Πήγατε να υποδείξετε τον υπολογιστή σας στον εισαγγελέα;
Μάρτυρας: Ναι, πήγαμε με τον εισαγγελέα και έναν του ΣΔΟΕ.
Εισαγγελέας: Ο υπολογιστής σας τι έγινε;
Μάρτυρας: Ο χώρος είχε αλλάξει πολύ. Υπέδειξα δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ήταν ίδια μάρκα με το δικό μου.
Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου: Αν είχε βρεθεί ο υπολογιστής εκείνος θα λύνονταν τα πάντα. Θα βρίσκαμε τι είχε μέσα το CD. Με προβληματίζει το χρήμα που έχει δώσει η Πολιτεία για να γίνει αυτή η δίκη. Πολλά λεφτά...
Αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Τσόλας: Αν σας φέρουμε το CD που μας έστειλαν οι Γάλλοι θα μπορέστε να καταλάβετε αν υπάρχουν διαφορές με αυτό που είδατε εσείς;
Όλα αυτά έχουν σημασία κύριε μάρτυρα.
Αρεοπαγίτης: Όσο εσείς ψάχνατε το CD σας ενόχλησε κανένας;
Μάρτυρας: Όχι.
Αρεοπαγίτης: Στο στικάκι που αντιγράφηκε το CD μπορεί να υπήρχαν ηλεκτρονικά ίχνη της δικής σας επεξεργασίας;
Μάρτυρας: Δεν είμαι και CSI. Το θεωρώ πιθανό. Στην πληροφορική όλα γίνονται.
Αρεοπαγίτης: Εμείς πάσχουμε να βρούμε την αλήθεια. Ελέγχουμε τα πάντα. Και τα υπέρ και τα κατά.
Μικροένταση πάντως προκλήθηκε όταν ο αρεοπαγίτης Δημ. Κράνης, ζήτησε από τους συναδέλφους του να ξεκαθαρίσουν αν οι ερωτήσεις τους κατατείνουν να δείξουν ότι είχε πρόβλημα η δεύτερη λίστα που ήρθε από Γαλλία.
O αγχωμένος μάρτυρας
Προηγουμένως προφανώς θιγμένος από τις χθεσινές αποστροφές από έδρας αλλά και Τύπο εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου, Δημ. Μασσίνας, ο οποίος γνωστοποίησε στο δικαστήριο ότι τελικά κοινοποιήθηκαν στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, σήμερα το πρωί  οι καταλογισμοί για “τυχόν φοροδιαφυγή”:
Μασσίνας: Έφεραν τους καταλογισμούς, κοινοποιήθηκαν σήμερα.
Πρόεδρος: Δεν είναι όμως οριστικά ούτε αυτά, ε;
Μάρτυρας: Όχι.
Νίκος Διαμαντούρος:
Με ήθος και εντιμότητα
Ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην συνήγορος του Πολίτη Νικηφόρος Διαμαντούρος, κατέθεσε πως γνώριζε από μαθητή τον Γ. Παπακωνσταντίνου και μίλησε για τον εξαιρετικό , όπως είπε χαρακτήρα του, μίλησε για το ήθος και την εντιμότητα του πρώην υπουργού ."Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι έχει διαπράξει όσα του αποδίδονται" και μίλησε για τα εξαιρετικά λόγια που είχε ακούσει στην Ευρώπη γι’ αυτόν.
Υπεράσπιση: Μα καλά δηλ ο Παπακωνσταντίνου έκανε τα πάντα για να πάρει τη λίστα Λαγκάρντ για να μην κάνει τίποτα;
Μάρτυρας: Η έξωθεν εικόνα που έχω, ημού στις Βρυξέλλες, είναι πως τον χαρακτήριζε φρενιτιώδης προσήλωση στο έργο του, γι’ αυτό μου έκανε εντύπωση η καλή άποψη γι’ αυτόν από σκληρούς υπηρεσιακούς κύκλους. Μεγάλο αίσθημα ευθύνης, έβλεπα.
Θα καταθέσει και η γραμματέας του Ευ. Βενιζέλου
Τη γραμματέα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλου, καλεί ως μάρτυρα για να καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο μετά από αίτημα της εισαγγελέα Ξένιας Δημητρίου.  Πρόκειται για την Σοφία Μπέλμπα, στην οποία αναφέρθηκε μάρτυρας στο ακροατήριο. Επίσης καλείται ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίωνα Γεωργακόπουλο. Και οι δυο θα καταθέσουν στην ερχόμενη Πέμπτη. 
Αφορμή για το αίτημα της εισαγγελικής λειτουργού σχετικά με την γραμματέα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν το γεγονός ότι στην κατάθεση της η άλλοτε ειδική σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου Σοφία Ρίτσου, επικαλουμένη δημοσιεύματα της επίμαχης περιόδου την κατονόμασε ως το πρόσωπο που άνοιξε τη λίστα Λαγκάρντ την 1η Νοεμβρίου του 2012 με τον κωδικό "Σοφία". "Δεν ήμουν εγώ αυτή η Σοφία που άνοιξε και είδε τα αρχεία. Επειδή όμως ο συνειρμός που κάνετε είναι πολύ εύκολος έκανα αναζήτηση στον Τύπο και διαπίστωσα ότι έχει γραφτεί πως η Σοφία που έχει ανοίξει το αρχείο ήταν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου.  Ο κωδικός μου είναι διαφορετικός", είπε η μάρτυρας.
Νίκος Αλιβιζάτος: Παραγεγραμμένα τα αδικήματα του Παπακωνσταντίνου
Ξεκάθαρο θέμα παραγραφής, με βάσει τον αίσχος του άρθρου 86 του Συντάγματος το οποίο όμως όσο ισχύει ας μη το διαστρεβλώνουμε", έθεσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, προτεινόμενος από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο γνωστός καθηγητής συνταγματολόγος, κατέθεσε πως γνώριζε τον Γ. Παπακωνσταντίνου από τις αναφορές του θείου του Μιχ. Παπακωνσταντίνου, και ήταν «απολωλώς πρόσωπο» καθώς άνηκε σε διαφορετικό πολιτικό χώρο. Κατεβαίναμε και στην ίδια εκλογική περιφέρεια, όπου απέτυχε μια ή δυο φορές.
Πρόεδρος: Νομίζω πως δε θα ήθελε πλέον να ασχοληθεί με την πολιτική
Παπακωνσταντίνου (γελάει)
Αλιβιζάτος: Το λέω για να δείξω  ότι με τις ξαδέλφες δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις. Θεωρώ πως υπάρχει ξεκάθαρο θέμα παραγραφής, έχω υπάρξει στενός συνεργάτης του Λέων. Κύρκου και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραγραφής σχηματίστηκε τότε το 1989 μια κυβέρνηση. Προεκλογικά το 2012 είπε πως αν γίνουν εκλογές θα παραγραφούν τα αδικήματα. Ε' αν μου επιτρέπεται τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Πρόεδρος: Δε σας επιτρέπω. Δεν το εννοώ έτσι κ. καθηγητά, γιατί δεν είναι της παρούσης
Μάρτυρας: Αρθρογράφησα για αυτό και διαπίστωσα πως ήταν πολύ ευφυής άνθρωπος. Πιστεύω ότι δε θα ρίσκαρε το προσωπικό του μέλλον για να κάνει μια βλακεία τέτοια.
Πρόεδρος: Και όχι μόνο. Για το χαρακτήρα του.
Μάρτυρας: Νομίζω ότι τον αδικεί το ύφος του όπου δείχνει αλαζονικό, ενώ δεν είναι. Τον ρώτησα τι έγινε. Και μου είπε "δεν ξέρω". Εκείνη την περίοδο συγκρούστηκε με πολύ κόσμο λόγω των μέτρων και μπορεί να υπήρξε εκεί κάποιο θέμα.
Ξένη Δημητρίου: Μα καλά κ. καθηγητή, το πρώτο πράγμα που κάνει κάποιος όταν παίρνει ένα cd είναι να ερευνήσει το όνομα του ή του πρωθυπουργού. Και καλά του πρωθυπουργού μπορεί να μην τον εμπιστεύομαι, το δικό του όμως; δεν ξέρει αν έχει βγάλει λεφτά έξω.
Μάρτυρας: Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι Αλιβιζάτοι, Παπακωνσταντίνου κλπ.
Υπεράσπιση: Υπάρχει θέμα παραγραφής.
Μάρτυρας: Κατά τη γνώμη μου, εφόσον υπήρξε η Βουλή των 3 ημερών, εξελέγη προεδρείο κλπ, έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία. Είναι τα αδικήματα παραγραμμένα, και για λόγους αρχής σας λέω πω είναι έτσι. Να ξέρετε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είχε κατ επανάληψη πει πως δεν θέλει να τεθεί θέμα παραγραφής αλλά να κριθεί επί της ουσίας. Έχω αρθρογραφήσει κατ’ επανάληψη για το αίσχος του άρθρου 86 του Συντάγματος, είμαστε η μοναδική χώρα που έχει απομείνει να παραπέμπει η Βουλή πολιτικά πρόσωπα. Αλλά όσο ισχύει ας μη την διαστρεβλώνουμε.
Ο κωδικός «Σοφία» και  ο Βενιζέλος
Πάντως με τον κωδικό "Σοφία", ο χρήστης του οποίου την 1η Οκτωβρίου του 2012 διάβασε μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ασχολήθηκε η εισαγγελέας Ξένια Δημητρίου κατά τις ερωτήσεις της στη Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλο του πρώην υπουργού Παπακωνσταντίνου.
Η μάρτυρας υποστήριξε ότι πρόκειται για άλλο πρόσωπο και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής για τη γραμματέα του επόμενου υπουργού Οικονομικών, Ευαγγ. Βενιζέλου.
Εισαγγελέας: Ο κωδικός "Σοφία" χρησιμοποιήθηκε στο στικ και διάβασε μέρος της λίστας.
Μάρτυρας: Ο ανακριτής προσδιόρισε το χρόνο που ανοίχτηκε το στικάκι στην 1η Οκτωβρίου του 2012. Αρχικά να δηλώσω ότι δεν είναι ο κωδικός αυτός το όνομά μου. Ο δικός μου κωδικός είναι το επίθετό μου και κάποιοι αριθμοί.
Έψαξα μόνη μου στον Τύπο και βρήκα δημοσιεύματα που λένε ποιά είναι αυτή η Σοφία και έλεγαν ότι είναι η Σοφία Μπέλμπα, η γραμματέας του κ. Βενιζέλου.
Πρόεδρος: Δεν μπορείτε να ενοχοποιείτε κάποιον, αν υπάρχει αδίκημα. Εσείς ξέρετε ότι έχετε άλλο κωδικό και ότι υπάρχει κάποια άλλη Σοφία εκείνο το χρονικό διάστημα στην υπηρεσία. Τί έκανε η άλλη κυρία Σοφία δεν το ξέρετε και δεν σας ενδιαφέρει. Δεν ξέρετε εσείς όμως ποια Σοφία ήταν. ..Ο κωδικός σας μας λέτε είναι διαφορετικός ...δεν ξέρω ποιος Ρίτσου ...Σεφέρη.
Κλείνοντας την κατάθεση της η κ. Ρίτσου επεσήμανε ότι "Ήταν μια περίοδος εξαντλητικής δουλειάς με στόχο τη διάσωση της χώρας. Δεν έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις ενέργειες που έγιναν. Οφείλω, όμως να πω πως δεν  υπήρχε σύσκεψη που ο κ. Παπακωνσταντίνου να μην επισημάνει ότι πρέπει να γίνονται σωστοί έλεγχοι ώστε να μην εισπράττουμε μόνο από αυτούς που πληρώνουν οικειοθελώς".
Πρόεδρος Ειδικού Δικαστηρίου:
«Η τρόικα έχει καταργηθεί κ. Εισαγγελέα»
Ένα ξέσπασμα χιούμορ στην βαριά αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου και στο βαρύ κλίμα της δίκης του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, εισέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, αρεοπαγίτης Νίκος Πάσσος.
Στο έδρανο της μάρτυρας ήταν η Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος στο γραφείο του γ.γ. ΥΠ.ΟΙΚ., που προσλήφθηκε ως επικεφαλής της δομής ληξιπρόθεσμων οφειλών και συνεργάτης εξ αυτού του λόγου του κ.Παπακωνσταντίνου.
Η μάρτυρας είπε πως ουδέποτε ενημερώθηκε υπηρεσιακά για την ύπαρξη αυτής της λίστας, ούτε συμμετείχε ποτέ σε κάποια σύσκεψη για τέτοιο αντικείμενο, όπως ανέφερε. Όμως παρακάτω ήρθε η φαρμακερή ατάκα του προέδρου:
Εισαγγελέας: Οι δομές αυτές πως δημιουργήθηκαν;
Μάρτυρας: Σε συνεργασία του υπουργού με την τρόικα.
Εισαγγελέας: Με την τρόικα λοιπόν
Πρόεδρος Νίκος Πάσσος: Νομίζω έχει καταργηθεί η τρόικα κ. Εισαγγελέα (γέλια στο ακροατήριο....)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου