Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα παίρνει παράταση χωρίς νέα μέτρα λιτότητας. Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία


Σε συμφωνία επί του κειμένου απόφασης του Eurogrpoup κατέληξαν οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και των εκπροσώπων των θεσμών της Ευρώπης και του ΔΝΤ.
Το κείμενο προβλέπει, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, παράταση τεσσάρων μηνών για τη δανειακή σύμβαση ενώ πέρασε η "κόκκινη γραμμή" της ελληνικής κυβέρνησης και δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας σε αυτό το διάστημα. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων βρίσκεται στα… σκαριά και πλέον έχουν αρχίσει να έρχονται οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η παράταση θα είναι τετράμηνη στη βάση του υπάρχοντος προγράμματος η οποία δεν θα περιέχει νέα μέτρα λιτότητας.
Πηγές ενημέρωσης από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η συμφωνία προβλέπει ότι στο τετράμηνο της παράτασης η Ελλάδα δεσμεύεται πως δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες (κόκκινα δάνεια, 100 δόσεις, προστασία πρώτης κατοικίας). Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά θεωρεί ως μονομερή ενέργεια την επέκταση της ρύθμισης των 10 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αντέτειναν ότι η ρύθμιση αυτή δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια, στο βαθμό, που οπως υποστηρίζεται, δεν επιβαρύνει τον προοϋπολογισμό και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα κείμενο δύο σελίδων, στο οποίο πάντως παραμένουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα που συζητούνται αυτήν την ώρα, όπως ο ρόλο των τριών θεσμών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και ΔΝΤ), ο τρόπος που θα γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς και αρκετές άλλες σημαντικές λεπτομέρειες. Έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει λεπτομερές υπόμνημα, στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύεται να προχωρήσει. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι ήταν καθοριστικής σημασίας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έθεσε όλες τις πλευρές προ των ευθυνών τους, ερωτώντας τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες την Τρίτη εάν δεν υπήρχε συμφωνία στο αποψινό Eurogroup.

Πηγή:usay.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου