Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΠΗΡΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!!!!


50
Συμφωνία Αναστασιάδη-Πούτιν για ελλιμενισμό ρώσικων πολεμικών στη Λεμεσό.
Με μια αναφοράa που είχε ως στόχο το ιερατείο της Ε.Ε. αλλά και πέραν του Ατλαντικού, έκλεισε η συνάντηση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συνυπέγραψε 11 διακρατικές συμφωνίες που αφορούν όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
«Η συνεργασία μας δεν βλάπτει κανέναν!», δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες. Μεταξύ των συμφωνιών που υπεγράφησαν ήταν και στρατιωτικές, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι αλλάζουν το στρατιωτικό στάτους κβο στην Μεσόγειο. Και αυτό γιατί:

Σύμφωνα με την υπογραφείσα συμφωνία, ο ρωσικός στόλος στο εξής, θα ελλιμενίζεται πλέον ελεύθερα σε λιμάνια της Κύπρου, κάτι που δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Επιπροσθέτως, προ ημερών, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση του αεροδρομίου «Ανδρέας Παπανδρέου» στη ρωσική αεροπορία, προκειμένου να το χρησιμοποιούν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη. Έτσι, η επίσκεψη Αναστασιάδη στην Μόσχα, δημιουργεί μια για νέα σελίδα στις ρωσοκυπριακές σχέσεις, οι οποίες αποκτούν ακόμη πιο ισχυρή βάση αλλά και νέα επίπεδα στον τομέα των διμερών συνεργασιών.
Αναφερόμενος στις στρατιωτικές συμφωνίες που υπεγράφησαν, ο πρόεδρος Πούτιν, επισήμανε ότι «η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου στον στρατιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια, δεν στρέφεται εναντίον κανενός». Και εξήγησε ότι η συνεργασία στον τομέα του Πολεμικού Ναυτικού αφορά στα ρωσικά πλοία, τα οποία θα λάβουν μέρος σε διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν προχώρησε και σε μια δήλωση που είναι σαφές ποιοι είναι οι αποδέκτες, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι αποτελεί «οδηγό» και για τις επικείμενες συναντήσεις κορυφής και συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. «Δε νομίζω ότι μπορεί να ενοχλεί κάποιον», είπε ο πρόεδρος Πούτιν και πρόσθεσε:
« Είμαι σίγουρος ότι είναι το κοινό μας έργο, και με αυτή την έννοια μπορούμε να μιλάμε και για τη συμβολή της Κύπρου σε αυτό το κοινό έργο, το οποίο θα αποδώσει τα αποτελέσματα στους σημαντικότερους τομείς στον αγώνα με τις νέες προκλήσεις, που σήμερα αντιμετωπίζουμε, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της περιοχής του κόσμου». Παράλληλα, αποφασίστηκε και η παράταση της εξόφλησης του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο ύψους 2,5 δις ευρώ, που συνήψε το 2011 από το 2018 στο 2022, και μείωση του επιτοκίου από το 4,5% σε 2,5%, ενέκρινε η Κρατική Δούμα, μετά από πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης. Ρωσικό δάνειο – κυρώσεις
Εξ’ άλλου, η συνάντηση είχε και μια απόφαση που δίνει οικονομική ανάσα στην Κύπρο. Μετά από πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης η κρατική Δούμα αποφάσισε παράταση της εξόφλησης του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο ύψους 2,5 δις ευρώ, από το 2018 στο 2022, και μείωση του επιτοκίου από το 4,5% σε 2,5%.
Ο πρόεδρος της Δούμας κ. Ναρίσκιν ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση και την κυπριακή Βουλή, για τη σταθερή θέση αρχών που τηρεί η Κύπρος στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε τη θετική στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και σε όλα τα διεθνή βήματα.


kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου