Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ο Τσίπρας θέλει να κλείσει τη συμφωνία

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Τη βούλησή του να κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους εκφράζει ο πρωθυπουργός, ταυτόχρονα όμως προειδοποιεί πως δεν θα δεχθεί περαιτέρω εκβιασμούς και παράταση του Μνημονίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σχετικά τους επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ συζήτησε για πολλή ώρα και με τον υπουργό Άμυνας και Πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ Πάνο Καμμένο, με αντικείμενο -μεταξύ άλλων - και τις πρώτες «δυσλειτουργίες» της κυβέρνησης. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούσαν ως «θετικές» τις δηλώσεις που έκαναν Στ. Θεοδωράκης και Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό. 


Ο Ευ. Βενιζέλος, σύμφωνα με συνεργάτες του εκτίμησε πως ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για επίτευξη συμφωνίας, αντιθέτως ο Στ. Θεοδωράκης εκτίμησε πως η κυβέρνηση μάλλον βρίσκεται πιο κοντά σε ρήξη με τους εταίρους. Και οι δύο, πάντως, εξέφρασαν στους συνεργάτες τους ότι κατάλαβαν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο.

Το πρωί χθες ο Αλ. Τσίπρας είχε πολύωρη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, για την κατάθεση του αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες «χωρίς τους επαχθείς όρους του Μνημονίου» επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου. Εν συνεχεία, το οικονομικό επιτελείο δούλεψε το κείμενο αυτό.

Η ηγεσία της κυβέρνησης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη. Η μεγαλύτερη ανησυχία της είναι μήπως το Βερολίνο έχει προαποφασίσει να λειτουργήσει «τιμωρητικά» απέναντι στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, ώστε να μην κερδίσουν έδαφος αντίστοιχα αιτήματα και αντίστοιχες κυβερνήσεις σε άλλες χώρες-μέλη.

Το Μέγαρο Μαξίμου, επίσης, αποφάσισε να μην καταθέσει σήμερα και αύριο τα νομοσχέδια που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός προχθές, ώστε να μην υιοθετήσει με το «καλημέρα» τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ταυτόχρονα, η μη κατάθεση αποτελεί εκ των πραγμάτων και ένα μήνυμα προς τους «δανειστές».



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου