Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Spiegel: Η Ελλάδα σνομπάρει την Ευρώπη


«Η Ελλάδα σνομπάρει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του γερμανικού Spiegel που δίνει το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup και εξηγεί γιατί δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν.   
Περίπου 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, γράφει ο ανταποκριτής του Spiegel, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι υπήρξε πρόοοδος αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε συμφωνία. «Η πρόοδος δεν ήταν αρκετή για να καταλήξουμε σε κοινό συμπέρασμα» είπε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Τώρα όλοι ξέρουμε καλύτερα που στεκόμαστε. Απλά...δεν έχουν κοινό ανακοινωθέν».

Ο Ντάισελμπλουμ ήταν εκνευρισμένος. Γιατί το αποτέλεσμα μετά από έξι ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων ήταν ένα νέο σκάνδαλο στην αναμέτρηση μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Το θέμα ήταν το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος και η διατύπωση για την τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων της Ελλάδας. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναχώρησε από το Eurogroup για το Βερολίνο πιστεύοντας ότι υπήρχε συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Αμέσως μετά όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης απέσυρε την έγκρισή του από το προσχέδιο το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα δεχόταν την παράταση του προγράμματος. Αμέσως μετά ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε: «Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις την Δευτέρα».

Τι παρουσίασε ο Βαρουφάκης;

Τίποτα συγκεκριμένο. Οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν τους έδωσε τίποτα γραπτώς αλλά μίλησε για πιθανές λύσεις.

Πως αντέδρασαν οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών;

Με επιφύλαξη. Επέμειναν στις υπάρχουσες συμφωνίες. «Τα προγράμματα δεν μπορούν να υπονομευτούν από τα εκλογικά αποτελέσματα» είπε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.  Ο Σόιμπλε συμφώνησε μαζί του: «Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει, αλλά έχουμε αυτό το πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα είτε θα ολοκληρωθεί έως το τέλος, είτε δεν έχουμε πρόγραμμα».

Πως θα μπορούσε να υπάρξει λύση;

Και οι δύο πλευρές, ιδιαίτερα όμως οι Ελληνες πρέπει να προχωρήσουν. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι σημαντική. Ως αντάλλαγμα οι θεσμοί στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν έναν άλλο μηχανισμό αντί της μισητής τρόικας δίνοντας ως αντάλλαγμα στους Ελληνες χρηματοδότηση γέφυρα έως τον Αύγουστο.

Θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τους στόχους για το πλεόνασμα και να υπάρξει ένας συνδυασμός εξυπηρέτησης χρέους και ανάπτυξης όπως έχει προτείνει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. «Αυτή η ιδέα αξίζει σοβαρή συζήτηση» είπε ο Τζορτζ Σόρος στο SPIEGEL ONLINE.
 
 

Από enikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου