Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ο Φαλτσιάνι αποκαλύπτει την μέθοδο του "ξεπλύματος" στην λίστα του SwissLeaks


Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσίευση νέων στοιχείων από την περίφημη «Λίστα Λαγκάρντ» που πρώτο το HOT DOC αποκάλυψε στην Ελλάδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ και οι διωκτικές Αρχές απέφευγαν να αγγίξουν… 
Στα στοιχεία αυτά είναι τραπεζικοί λογαριασμοί 106.000 πελατών της HSBC που είχαν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Τα νέα αυτά στοιχεία δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ». Ήρθαν στο φως...
στο πλαίσιο του SwissLeaks. Μιας παγκόσμιας έρευνας Δημοσιογράφων και της Γαλλικής Le Monde.
Τα στοιχεία αυτά είχαν βγει στο φως από έναν πρώην υπάλληλο της HSBC, τον Ερβέ Φαλτσιάνι, ο οποίος στην συνέχεια τα παρέδωσε στις γαλλικές αρχές το 2008.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται πως 7 τρισεκατομμύρια ευρώ «αναπαύονται» σε φορολογικούς παραδείσους ενώ οι διαφυγόντες φόροι για τις χώρες ανέρχονται σε 175 δισεκατομμύρια. Τα δημοσιεύματα των ημερών αναφέρονται κυρίως στα άτομα που σχετίζονται με αυτή την λίστα, κάποια από τα οποία ανήκουν σε Έλληνες.
Αυτό όμως που δεν αναφέρεται είναι τα όσα είχε αποκαλύψει ο Φαλτσιάνι στο HOT DOC, σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος που γίνεται μέσω του shadow banking.
Όπως είχε εκμυστηρευτεί ο Φαλτσιάνι, στον Κώστα Βαξεβάνη σε αποκλειστική συνέντευξη, υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί που συνθέτουν αυτό το σκιώδες τραπεζικό σύστημα.

"Ένας λογαριασμός μπορεί να φαίνεται κλειστός ή αρνητικός και να έχει σχέση με λογαριασμό που έχει λογαριασμό σε άλλη χώρα. Όλα αυτά υπάρχουν. Η διαδρομή του χρήματος. Η Ελλάδα μπορεί να τα πάρει αλλά δεν το έχει κάνει", τόνιζε ο Φαλτσιάνι σε αποκλειστική συνέντευξη στο HOT DOC Μαρτίου του 2014.

Τα στοιχεία έχουν σχέση όχι μόνο με λογαριασμούς και είδη καταθέσεων αλλά και με επενδυτικά προϊόντα, έτσι ώστε να επιτρέπεται η διάσπαση της περιουσίας κάποιου, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποιον αφορά.
Για παράδειγμα, αναφέρει ο Φαλτσιάνι, μπορείτε να έχετε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς. Έναν θετικό και έναν αρνητικό. Έναν στην Ελλάδα που να εμφανίζει αρνητικό υπόλοιπο και έναν δεύτερο στην Ελβετία που να είναι πιστωτικός.

Αυτοί οι δύο λογαριασμοί είναι τα θεμέλια του σκιώδους τραπεζικού λογαριασμού.
Σε αντίθεση δηλαδή με ένα τρεχούμενο λογαριασμό που έχει ένας απλός άνθρωπος μπορεί κάποιος να έχει αυτούς τους δύο λογαριασμούς που λειτουργούν εντός του  πλαισίου λογαριασμών μεταξύ κρατών, που διαχειρίζονται άλλα κράτη.

Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει ότι κάποιος που έχει στην Ελλάδα έναν αρνητικό λογαριασμό και εμφανίζεται ως πτωχευμένος μπορεί να έχει ένα ποσό στις Μπαχάμες και ο διαχειριστής του λογαριασμού αυτού να είναι στην Ελβετία.

Όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ζητήσουν στοιχεία, βλέποντας ότι αυτός ο άνθρωπος έχει δουλειές στην Ελβετία, η τελευταία θα απαντήσει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει κανένα λογαριασμό κι εν μέρει θα έχει δίκιο γιατί η Ελβετία απλά διαχειρίζεται ένα λογαριασμό που βρίσκεται στις Μπαχάμες. Το σύστημα απόκρυψης «απαιτεί» κάθε λογαριασμό πελάτη να είναι συνδεδεμένος με τέσσερα πρόσωπα.

α)Τον διαμεσολαβητή που μπορεί να είναι ή φυσικό πρόσωπο ή εταιρία που προτείνει τον πελάτη στην Τράπεζα, β) τον υπάλληλο διαχείρισης ενός λογαριασμού που μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία από εκείνη που δημιουργήθηκε ο λογαριασμός, γ) τον υπάλληλο εξυπηρέτησης που είναι πρόσωπο μέσα στο σύστημα της Τράπεζας που παρακολουθεί τις συναλλαγές στο λογαριασμό του πελάτη και δ) τον εξειδικευμένο στις συναλλαγές που είναι ένας υπάλληλος ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα συναλλαγών και προτείνει στον πελάτη την ιδανικότερη δυνατή λύση-επένδυση.

Όπως γίνεται αντιληπτό το θέμα πλέον δεν είναι απλά τα πρόσωπα σε αυτές τις λίστες αλλά το σύστημα που τους εξυπηρετεί ώστε να αποκρύπτουν κεφάλαια και να ξεπλένουν χρήμα κατά το δοκούν.   

Από το koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου