Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Στην Ευρώπη ο Τσίπρας – Κομβικής σημασίας οι συναvτήσεις με Ολάντ και Ρέντσι

DEFAULT
Δυναμικά άρχισε για την ελληνική κυβέρνηση ο Φεβρουάριος, ο μήνας των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους. Μπαράζ επαφών τόσο για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη όσο και για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στον ευρωπαϊκό μαραθώνιο του κ. Τσίπρα ξεχωρίζει η συνάντησή του την Τετάρτη το πρωί στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η επίσκεψη του στην κοινοτική πρωτεύουσα θα είναι σύντομη αφού την ίδια ημέρα θα μεταβεί και στο Παρίσι όπου το μεσημέρι θα τον υποδεχτεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ο οποίος 24 ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ανδρών έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL για «σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα» στις οικονομικές συνομιλίες για την Ελλάδα.


Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει στον Ματέο Ρέντσι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και παράλληλα, θα επισημάνει το γεγονός ότι αυτό απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο. Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να σημειώσει στον Ιταλό ομόλογό του, ότι η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα που τους βάζει φραγμούς και ότι επιτέλους η Ευρώπη πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τα όργανά της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα στο Bloomberg το περασμένο Σάββατο ότι «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη» και πως «καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους», σημείωσε ότι από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό επί τη βάσει των παραπάνω δηλώσεων και είναι έτοιμος να ακούσει τα συγκεκριμένα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, αυξάνουν οι πιέσεις προς τον κ. Τσίπρα για συνάντηση του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ λίγες ημέρες πριν την 12η Φεβρουαρίου όπου και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής και αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα μίας συνάντησης. Στο ρόλο του διαμεσολαβητή φαίνεται να είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Η ίδια ωστόσο ταξιδεύει στις 9 Φεβρουαρίου για την Ουάσινγκτον όπου και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στον απόηχο των δηλώσεών του για χαλάρωση της αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έτοιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του δηλώνει ο Σόιμπλε σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση. Ο ίδιος πάντως ο κ. Βαρουφάκης την Κυριακή στο Παρίσι τόνισε ότι προγραμματίζει άμεσα συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου