Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Απολογείται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου Λίστα Λαγκάρντ


Απολογείται σήμερα Πέμπτη στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπ. Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την αφαίρεση ονομάτων συγγενών του από αυτή. Αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της απιστίας τις οποίες και θα προσπαθήσει να αντικρούσει.Χθες ολοκληρώθηκε η εξέταση μαρτύρων που διήρκεσαν 15 ημέρες και ο πρόεδρος της έδρας Νίκος Πάσσος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι «αύριο είναι η μεγάλη στιγμή, η κορύφωση της διαδικασίας».


Πρώτος μάρτυρας κατά τη διαδικασία ήταν ο ορκωτός λογιστής Παναγιώτης Πάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στα περιουσιακά στοιχεία των τριών συγγενών του πρώην υπουργού, στο διάστημα 1997-2011. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, από το έλεγχο που διενήργησε ο ίδιος δεν παρατηρήθηκε απόκρυψη φορολογητέας ύλης στα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει φορολογικό αδίκημα.

«Όλα τα ποσά που αναφέρονται στις εκθέσεις δεν είναι φοροδιαφυγή αλλά και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, μερίσματα. Όλες οι καταθέσεις χωρίς εξήγηση θεωρήθηκαν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη» υποστήριξε. Παράλληλα, μίλησε για δύο μεθόδους ελέγχου, που με τη μία δεν προκύπτει φορολογικό παράπτωμα και με την άλλη - την οποία χρησιμοποίησε το ΣΔΟΕ - προκύπτει, ενώ ανέφερε πως οι δύο συγγενείς του Γ.  Παπακωνσταντίνου έχουν προσφύγει κατά του προστίμου που τους έχει επιβληθεί, στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

O δεύτερος μάρτυρας ήταν ο Σωκράτης Κάτσικας, καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο κ. Κάτσικας υποστήριξε ότι αν υπήρχε το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ, το οποίο απεστάλη από τη Γαλλία, αλλά - όπως ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου - χάθηκε, ενδεχομένως - με επεξεργασία - να έδινε κάποια στοιχεία. Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι «σίγουρα αυτό που θα έδινε κάποια στοιχεία είναι το στικάκι, πάνω στο οποίο έγινε η μεταγραφή του αρχικού CD».

Σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής ημερομηνιών κατά τη μεταφορά από ένα αρχείο σε άλλο (π.χ. από CD σε στικάκι), ο μάρτυρας είπε ότι οι αλλαγές δεν μπορούν φανούν στις αποθηκευτικές μονάδες. Η αλλαγή ημερομηνίας μπορεί να φανεί μόνο στον υπολογιστή και αυτό κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, τόνισε, προσθέτοντας ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να σβήσει το περιεχόμενο ενός σκληρού δίσκου υπολογιστή είναι να γίνει επτά φορές format στην κεντρική μονάδα.

Σε ερώτηση μέλους του δικαστηρίου εάν από ένα αρχείο, όπως είναι η λίστα Λαγκάρντ, διαγραφούν ορισμένα αρχεία, θα υπάρξει αυτόματη αναρρύθμιση των υπολοίπων αρχείων, η απάντηση του κ. Κάτσικα ήταν θετική. Ακολούθως σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης εάν τα αρχεία έχουν αύξοντα αριθμό με τον μάρτυρα να απαντά αρνητικά.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου