Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

«Αθάνατα» τα πλαστά επιδόματα πρόνοιας

«Αθάνατα» τα πλαστά επιδόματα πρόνοιας

Γράφει:  Βασιλική Αγγουρίδη

Κύκλωμα που πλαστογραφούσε πιστοποιητικά αναπηρίας για την έκδοση επιδομάτων πρόνοιας, εις βάρος του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ εξάρθρωσε η Αστυνομία. Μεταξύ των εμπλεκομένων εργαζόμενος του ΟΑΕΕ και 17 γιατροί!

Στη σύλληψη οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένας 45χρονος υπάλληλος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, αλλά και ο 53χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος.


Η Αστυνομία έχει έως τώρα ταυτοποιήσει 133 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν προνοιακά επιδόματα και αποζημίωση για ψευδή εργατικά ατυχήματα.

Οι 4 άνδρες και 4 γυναίκες, ηλικίας από 26 έως 67 ετών, συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, 
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία και κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου.

Κατηγορίες -κατά περίπτωση- για ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, παράβαση καθήκοντος και απάτη αντιμετωπίζουν  και 9 ιδιώτες γιατροί και 8 γιατροί του ΙΚΑ, καθώς και άλλα 12 άτομα.

Ο modus operandi

Τα μέλη του κυκλώματος κατήρτιζαν φακέλους, που αφορούσαν έκδοση αναπηρικών συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων και λοιπών κοινωνικών παροχών, καθώς και φακέλους ανύπαρκτων εργατικών ατυχημάτων, για άτομα «πελάτες», που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Κάθε παράνομη χορήγηση προνοιακού επιδόματος, αναπηρικής σύνταξης ή «εργατικού ατυχήματος» κοστολογούνταν μεταξύ 2.000 και 5.000 ευρώ.

Η έως τώρα ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστον σε 360.000 ευρώ, ενώ η επαπειλούμενη ζημία δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθόσον η απαλλαγή του κάθε φυσικού προσώπου με αναπηρική σύνταξη ή προνοιακό επίδομα, είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση (απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή τιμολογίων ΔΕΚΟ κτλ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου