Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τα σχέδια της Αριστοτέλους για την αντιμετώπιση του Διαβήτη


 Τα σχέδια της Αριστοτέλους για την αντιμετώπιση του Διαβήτη
Γράφει η  Βασιλική Αγγουρίδη
Τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, για τη διαχείριση της υγειονομικής βόμβας του σακχαρώδους διαβήτη στη χώρα μας, επιχείρησε να περιγράψει ο Π. Κουρουμπλής. Το βάρος θα πέσει στην πρόληψη, σημειώνει. Τι θα γίνει με ανασφάλιστους, αναλώσιμα και διαβητολογικά ιατρεία.

Εύπεπτη ορολογία για τη σκέψη αλλά δύσκολη στην υλοποίηση χαρακτήρισε την Πρόληψη ο Υπουργός Υγείας, από το βήμα του Athens Diabetes Forum.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, επιστημονικής κοινότητας, φορέων και υπουργείου.
«Η αρχή θα πρέπει να γίνει με την πρόληψη. Να σχεδιάσουμε μια παρέμβαση, πρώτα στα σχολεία», σημείωσε και δεσμεύτηκε πως θα γίνει ουσιαστική συζήτηση, ώστε να αρχίσει, έστω και αργά, μια οργανωμένη προσπάθεια.
Στα σχέδια της Αριστοτέλους κυρίαρχη θέση έχει η κάλυψη και των ανασφαλίστων ασθενών, εξασφαλίζοντας τους επαρκή κάλυψη σε αναλώσιμα.
Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως προχωράει η ένταξη των αναλώσιμων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ένα πάγιο αίτημα των Διαβητικών.
«Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα είναι διαρκής σύμβουλος μου», τόνισε.
Αναφερόμενος  στο κρίσιμο θέμα της στήριξης και ενίσχυσης των Διαβητολογικών Κέντρων, ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, σημειώνοντας πως το ΕΣΥ, που είναι σε μια δύσκολη κατάσταση, θα πρέπει να στηριχθεί συνολικά, αναπτύσσοντας  ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα υπηρετούν κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις.
«Χρειάζεσαι χρόνο για να στηρίξεις ένα τέτοιο σύστημα. Πρώτα πρέπει να το διατηρήσουμε στη ζωή», ανέφερε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επιστροφή χρημάτων (σσ. ΕΟΠΥΥ) σε ασφαλισμένους για δαπάνες που καλύψει από την τσέπη τους.
Βέβαια, στο κλίμα της «δημιουργικής ασάφειας» της κυβέρνησης, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και σε κάποια Υπουργική Απόφαση, η οποία είναι προς υπογραφή και δημοσίευση, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αφορά.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου