Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Μια συνέντευξη έκπληξη! Ο Π. Μάρκαρης μιλά στη γερμανική Die Welt για τον Αλ. Τσίπρα, τον Γ. Βαρουφάκη και τον Π. Καμμένο…


 markaris
Πολιτική συνέντευξη του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη δημοσίευσε στο χθεσινό της φύλλο, 1η Μαρτίου, η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Η συνέντευξη έχει ενδιαφέρον γιατί ο κ. Μάρκαρης είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Γερμανία, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στο Ποτάμι και με τις απαντήσεις του εκφράζεται πολύ θετικά για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ενώ αντίθετα δεν έχει καθόλου θετική άποψη για τον Γ. Βαρουφάκη και τον Π. Καμμμένο.Πρόσθεσε πως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την πλειοψηφία στη Βουλή.


Έχει γράψει τέσσερα αστυνομικά μυθιστορήματα για την οικονομική κρίση των Ελλήνων ο Πέτρος Μάρκαρης. Τώρα θα ήθελε να κάνει κάτι άλλο λέει ο 78χρονος συγγραφέας. Ένα βιβλίο στο οποίο όλα θα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα. Μόνο που δεν ξέρει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό. Ίσως θα βοηθούσε μια ματιά στην πολιτική πραγματικότητα.
Τα βιβλία σας μοιάζουν με ένα καθρέφτη της ελληνικής κοινωνίας. Ας πούμε, το βιβλίο Live για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 φαίνεται να εξηγεί τα αίτια της οικονομικής κρίσης.
Από εκεί ξεκίνησαν όλα. 9 εκατομμύρια ευρώ έξοδα όλα με πίστωση. Και μεγάλη εισροή μεταναστών για την κατασκευή των γηπέδων.
Τι πιστεύετε για τον Τσίπρα;
Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα ήταν τόσο καλός. Εγώ δεν τον ψήφισα. Αλλά τώρα σκέφτομαι ότι είναι ο μόνος που καταλαβαίνει τι είναι απαραίτητο και πώς μπορεί να φθάσει σε αυτό. Είμαι εντυπωσιασμένος, όχι μόνο εγώ αλλά πολλοί Έλληνες
Στις Βρυξέλλες υπέκυψε αρκετά. Η Ελλάδα είναι υπό τον έλεγχο της τρόικας, μόνο που αυτή ονομάζεται αλλιώς τώρα, για αυτό αρέσει περισσότερο στους Έλληνες.
Αυτό είναι ακριβώς: ο Τσίπρας ήταν φιλομαθής. Καταλαβαίνει γρήγορα ότι το πρόγραμμά του και το συγκρουσιακό ύφος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αντίθετα από τον υπουργό οικονομικών Βαρουφάκη.

Τι συνέβαλε στην αλλαγή στάσης;
Ο Τσίπρας μπορεί να ακούσει προσεκτικά και πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τον βοήθησαν. Προφανώς, ο Τσίπρας τα πήγε καλά και με τους δύο και του είπαν ότι πρέπει να αλλάξει τη στάση του, γιατί χτυπάει σε τοίχο.

Η συνεργασία του με τους δεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες του Π. Καμμένου δεν άρεσε ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Δεν ήταν ένα λάθος;
Ο Τσίπρας έχει κάνει μερικά λάθη, αλλά το μεγαλύτερο είναι ο Βαρουφάκης.

Ο Υπουργός Οικονομικών; Αυτός είναι πολύ δημοφιλής.
Τον ξέρω προσωπικά, έχω συμμετάσχει σε διάφορα πάνελ συζητήσεων μαζί του. Είναι απίστευτα αλλαζονικός και λέει ανοησίες. Συμπεριφέρεται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο και η συνεργασία με τον Τσίπρα έχει γίνει έτσι ώστε ο Βαρουφάκης να σπάει την πορσελάνη και ο Τσίπρας μετά να πρέπει να την επιδιορθώσει. Για την πρόσφατη συμφωνία στις Βρυξέλλες θα έπρεπε η Μέρκελ να μιλήσει με τον Τσίπρα στο τηλέφωνο, επειδή ο Βαρουφάκης με τον χαρακτήρα που έχει δεν θα ήταν σε θέση να συνεννοηθεί με τον Σόιμπλε.

Και ο Καμμένος; Έχει προκαλέσει με αντισημιτικά σχόλια. Έχει η Ελλάδα πρόβλημα αντισημιτισμού;
Ο Καμμένος δεν είναι μόνος σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν επίσης στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία αντισημιτικές φωνές. Υπάρχουν όμως και θαραλλέοι πολιτικοί στην Ελλάδα όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει αγωνιστεί κατά του αντισημιτισμού. Αυτό που βλέπω είναι ότι ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη έχει πάλι αυξηθεί και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.

Ο Μανώλης Γλέζος ένα σύμβολο της παλιάς Αριστεράς εκδήλωσε τη διαφωνία του με τη νέα πορεία του Τσίπρα.
Αυτό έχει ενοχλήσει πολύ τον Τσίπρα, και πιστεύω ότι του το έχει πει. Επίσης, ο αριστερός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης είπε τα ίδια. Είπε για τον Τσίπρα και την ικανότητά του και αναζητώντας συναίνεση για αυτό επισκέφθηκε τον Θεοδωράκη προσωπικά και συζήτησε με αυτόν τα πάντα.

Θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την βουλευτική περίοδο;
Έτσι ελπίζω, αλλά μπορώ να φανταστώ έναν ανασχηματισμό, για να απαλλαγούμε από κάποιους ριζοσπάστες. Αν είναι απαραίτητο, το νέο κόμμα το Ποτάμι και το παλιό ΠΑΣΟΚ μπορούν να σχηματίσουν συνασπισμό με τον Τσίπρα και έτσι θα βρει μεγαλύτερη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο;

Και αν αποτύχει;
Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής ήδη λένε: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, είναι η σειρά μας. Αυτός ο κίνδυνος είναι πραγματικός.




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου