Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα










Ξεκινάει η «μητέρα των μαχών» για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ως το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας θα πρέπει να καλυφθεί το χάσμα με τους εταίρους και να επιτευχθεί συμφωνία.

Η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επικεντρωθεί στο πιεστικό αίτημα των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, αίτημα που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.
«Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση θεωρούνται το δημοσιονομικό κενό, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση συντάξεων, οι ομαδικές απολύσεις και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
Ενδεικτική είναι η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στη γερμανική εφημερίδα FAS σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο EuroWorking Group, όπου εκφράζει απογοήτευση για την στάση της Αθήνας και μιλά απαξιωτικά για τον Έλληνα εκπρόσωπο, χαρακτηρίζοντας τον «ταξιτζή». Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της FAS, ωστόσο διεθνή ΜΜΕ, όπως το Reuters επιμένουν ότι οι ευρωπαίοι είναι οργισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να λιγοστεύουν οι ελπίδες της Ελλάδας για μια αξιοπρεπή λύση για το χρέος.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη «και το επόμενο πιθανό βήμα θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης».
Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν και έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει να επιταχύονται.
Πρόσθεσε επίσης ότι όλη η προσπάθεια βασίζεται πάνω στο σενάριο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, γεγονός που εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερη πρόοδο στη χώρα.
Παράλληλα, απέρριψε τις «κρυφές διαπραγματεύσεις» χωρίς να διευκρινίζει σε τι ακριβώς αναφέρεται. Συγκεκριμένα, είπε: «Κρυφές διαπραγματεύσεις απλά δεν βοηθούν και δεν οδηγούν πουθενά».
Εν τω μεταξύ οι Financial Times, οι επικαλούμενοι Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε ότι «φθάσαμε στο τέλος του δρόμου» ανέφεραν πως η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαψεύδουν το δημοσίευμα των FT, όπως και σενάρια πρόωρης κάλπης στα οποία επανήλθε η γερμανική Bild, λέγοντας ότι την 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μία ακόμη ημερομηνία που δεν θα έλθει το τέλος του κόσμου.
Όπως έγραψαν οι Financial Times η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα δραματικό βήμα και να κηρύξει πτώχευση εκτός και αν μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, έως τα τέλη του Απριλίου.
Η εφημερίδα υποστηρίζει πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρακρατήσει την δόση των 2,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Εάν οι Ευρωπαίοι δεν ελευθερώσουν ρευστό από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν υπάρχει εναλλακτική» ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης που επικαλούνται οι FT.
Η εφημερίδα γράφει πως η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι είναι σίγουροι πως η ευρωζώνη είναι αρκετά δυνατή για να αντεπεξέλθει τις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι μια «βουτιά στο άγνωστο».
Υπογραμμίζεται επίσης και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γ.Βαρουφάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αθήνας να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους αναφέροντας πως «συνεχίζουμε αδιαλείπτως να αναζητούμε αμοιβαία επωφελή λύση, σύμφωνα με τις εντολές που λάβαμε στις εκλογές».
Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν το δημοσίευμα τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία χρεοκοπία, η κυβέρνηση δεν προετοιμάζεται για χρεοκοπία και θα απογοητευτούν όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με εντατικούς ρυθμούς για μία αμοιβαία επωφελή λύση και η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μία ακόμη ημερομηνία που δεν θα συμβεί το τέλος του κόσμου.
«Έχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου [εκλογές], η 28η Φεβρουαρίου [ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά], η 9η Απριλίου [δόση προς ΔΝΤ]. Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των Financial Times της 25ης Απριλίου» αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.
Κυβερνητικοί κύκλοι είχαν διαψεύσει νωρίτερα τη Δευτέρα και δημοσίευμα της Bild που επανερχόταν στα σενάρια προκήρυξης πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο σχετίζοντάς το με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές.
Οι δηλώσεις στους Financial Times, όπως και προηγούμενες από την ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας στους κόλπους της Κομισιόν.
Όπως μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το Mega, το οποίο επικοινώνησε με πηγές των Βρυξελλών, αυτές οι πηγές τόνισαν ότι κάποιες κυβερνήσεις και κάποια στελέχη έχουν υιοθετήσει έναν ρόλο «σχολιαστή» τις τελευταίες μέρες ο οποίος -όπως έλεγαν- βλάπτει την διαπραγμάτευση.
Σημείωναν οι ίδιες πηγές ότι αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η ουσία και υποστήριζαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν αλλά με πολύ αργό ρυθμό, καλώντας την κυβέρνηση και τους θεσμούς να επιταχύνουν ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου