Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Μέρες πολέμου




  Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Θεοί και δαίμονες έχουν πέσει τις τελευταίες ημέρες πάνω στην Ελλάδα και η πίεση που υφίσταται η χώρα είναι περίπου αφόρητη.

Όμως, αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός αυτής της πίεσης: να καταστεί αβάστακτη ώστε να συνθλιβεί κάθε προσπάθεια βελτίωσης των όρων υπό τους οποίους λειτουργεί η πτωχευμένη χώρα.


Από τη χθεσινή υποβάθμιση μέχρι τις δηλώσεις Σόιμπλε ή τα συνεχή δημοσιεύματα περί ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, ή, σε άλλη εκδοχή, χρεοκοπίας χωρίς έξοδο από το κοινό νόμισμα, αλλά ως και την ήδη δηλωθείσα ως χαμένη προθεσμία της 24ης Απριλίου, η Ελλάδα χτυπιέται συστηματικά ακριβώς επειδή επιχειρεί να ξεφύγει από το θανατηφόρο πλαίσιο που της έχει επιβληθεί, το δήθεν «συμφωνημένο» το οποίο άπαντες γνωρίζουν ότι υπήρξε αποτέλεσμα σκληρού εκβιασμού για τη χώρα.

Σε αυτές τις συνθήκες, τα περί «έντιμου συμβιβασμού» δείχνουν δυστυχώς να έχουν πάει ήδη περίπατο, καθώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται καθόλου να βρίσκεται εντός των προθέσεων του Βερολίνου το οποίο κινεί τα νήματα της ελληνικής τραγωδίας – όμως αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, το αναμέναμε ότι θα συμβεί εδώ και καιρό: τουλάχιστον η παρούσα στήλη δεν έτρεφε την αυταπάτη ότι οι Γερμανοί θα άφηναν την Ελλάδα να ανασάνει...

Στο Βερολίνο δεν μπλοφάρουν. Κι αν στην Αθήνα πιστεύει κανείς ότι μπλοφάρουν, σφάλει: η Γερμανία θα οδηγήσει τα πράγματα στο σενάριο της εντός ευρώ χρεοκοπίας προκειμένου να κάμψει την όποια ελληνική προσπάθεια βελτίωσης των όρων.

Και όχι μόνον γι αυτό, αλλά και επειδή η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα επιτυχούς αμφισβήτησης του γερμανικού μοντέλου στην Ευρώπη, ειδικά με τις εκλογές στην Ισπανία να έρχονται έπειτα από λίγους μήνες.

Από την πρώτη μέρα της κρίσης, όλοι, ανεξαρτήτως τοποθέτησης απέναντι στην επίλυσή της, ανεξαρτήτως θέσης στην πολιτική σκηνή και στο δημόσιο διάλογο, έχουμε συμφωνήσει σε ένα πράγμα: ότι πρόκειται για πόλεμο.

Τώρα, ίσως έφτασε πλέον η στιγμή αυτό να φανεί πιο καθαρά από ποτέ, σε όλες του τις διαστάσεις.

Όμως, ακριβώς αυτό σημαίνει το ότι βρίσκεσαι σε πόλεμο, όπως άλλωστε πολλές φορές είχαν πει και οι προηγούμενοι κυβερνώντες: ότι παρά τις απώλειες, δεν κάνεις πίσω.

Αλλιώς, ο πόλεμος που ξέσπασε, έχει τελειώσει.

Και έχεις ηττηθεί.

Πηγή "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου