Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Έκτακτη συνάντηση στην Μόσχα του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου με τον Κινέζο υπουργό Αμυνας Chang Wanquan για βοήθεια στην Ελλάδα


chang-wanquan2
«ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΘΑ ΤΙΣ ΕΧΕΙ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ
«Η Κίνα προτίθεται να στηρίξει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτή την δύσκολη στιγμή που διέρχεται η χώρα από την στιγμή που και η Ελλάδα το θέλει και προτίθεται να στηρίξει τις κινεζικές επενδύσεις στην χώρα», δήλωσε στον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας ο Κινέζος ομόλογός του στρατηγός Chang Wanquan σε έκτακτη συνάντηση που είχαν σήμερα οι δύο άνδρες στο περιθώριο της Συνόδου για την ασφάλεια MCIS που ξεκίνησε σήμερα στην Μόσχα και ολοκληρώνεται αύριο.

Το ραντεβού των δύο ανδρών κλείστηκε μόλις σήμερα το πρωί με επιθυμία του Κινέζου αναπληρωτή πρωθυπουργού (απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στην Κίνα και θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» του μετασχηματισμού των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων σε μια σύγχρονη πολεμική μηχανή τα τελευταία χρόνια-ανέλαβε από τον Οκτώβριο του 2012 υπουργός Αμυνας) και κράτησε περίπου μισή ώρα.
Ο Κινέζος έδειξε άριστα ενημερωμένος για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την τελευταία στιγμή το Πεκίνο «έκανε πίσω» σε αγορά ομολόγων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, περιοριζόμενο σε μία μικρή αγορά 200 εκατ. ευρώ και αυτό έχει σχέση με το «θολό» σκηνικό που εξακολουθεί να υπάρχει στο θέμα της επένδυσης της COSCO στον Πειραιά και την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου από την εταιρεία στο εταιρικό σχήμα που υπάρχει με το ελληνικό δημόσιο.
Πάντως εξακολουθεί και ισχύει η κινεζική προσφορά για παροχή ρευστότητας ύψους 30 δισ.ευρώ στην χώρα με αντάλλαγμα εκτός από τον διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ, τον αποθηκευτικό χώρο στο Θριάσιο Πεδίο και το αεροδρόμιο του Ακτίου ή του Καστελίου της Κρήτης.
Ο τομέας των αεροδρομίων είναι προτεραιότητα για τους Κινέζους αφού δεν περιορίζεται μόνα στα δύο αεροδρόμια, του Ακτίου και του Καστελίου. Η China State Construction Engineering Corporation έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, ενώ η Friedmann Pacific Asset Management και η Shenzhen Airport επιδιώκει την απόκτηση συμμετοχής στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Επιπλέον, και άλλοι κινεζικοί όμιλοι έχουν ήδη επενδύσει ή βρίσκονται στη διαδικασία να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στην Ελλάδα. Η ZTE Corporation και η Huawei έχουν δημιουργήσει εδώ κέντρα logistics που ετοιμάζονταν να τα αναπτύξουν περαιτέρω και η China Pacific Construction Group επιδιώκει εξαγορές ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών και προτίθεται να προβεί σε επενδύσεις στον τομέα των υποδομών.
Στο τομέα της αμυντικής συνεργασίας, συζητήθηκε το θέμα της συμπαραγωγής με τα ΕΑΣ πυρομαχικών προς εξαγωγή με τη NORINCO να χρηματοδοτεί την πρώτη ύλη, ενώ δηλώθηκε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας ότι «Το κινεζικό Ναυτικό θα εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στην Μεσόγειο».
Μάλιστα ο Κινέζος υπουργός Αμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας του στρατηγός Chang Wanquan, κάλεσε τον Π.Καμμένο να επισκεφθεί την Κίνα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα και άμεσα εφαρμόσιμα τα αμυντικά προγράμματα συνεργασίας των δύο χωρών.
 
 
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου