Κυριακή 5 Απριλίου 2015

H ταρίφα της μίζας

Για το πολυπλόκαμο σύστημα της «μίζας» που είχε στηθεί στη χώρα και που η λειτουργία του κόστισε στην ελληνική οικονομία δισεκατομμύρια ευρώ, μίλησε στη Βουλή, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, ο αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης.

«Στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων που υπέγραψε το Υπουργείο Άμυνας αυτής της χώρας είναι πλήρως διακριβωμένο ότι η παράνομη προμήθεια που δινόταν σε Έλληνες αξιωματούχους ήταν κατά μέσο όρο 4%», ανέφερε ο κ. Νικολούδης κάνοντας λόγο για απώλειες δισεκατομμυρίων.

Κατά την τοποθέτησή του είπε ακόμη ότι «στις συμβάσεις προμήθειας παντός είδους αγαθών και υπηρεσιών εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, το περίπου θεσμοθετημένο ποσοστό προμήθειας ήταν 2-2,5%.

Υπογράμμισε ότι «στις συμβάσεις προμήθειας ιατροφαρμακευτικού υλικού από τα δημόσια νοσοκομεία και από φορείς του Δημοσίου το ποσοστό παράνομης προμήθειας έφτανε το 23%».


«Δεν υπάρχει και νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία, ότι μία από τις βασικές αν όχι η βασικότερη αιτία για την οποία αυτή η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, τη λεγόμενη "κατάσταση της οικονομικής κρίσης", είναι η διαφθορά η οποία εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε σε συνοπτική καταγραφή τριών κατηγοριών περιπτώσεων όπου καταγράφονται έκνομη δραστηριότητα κατά τη σύναψη συμβάσεων εκ μέρους του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας πως όλα τα παραδείγματα που παρουσίασε είναι «απολύτως υπαρκτά και απολύτως ακριβή».



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου