Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

UBS: Ενα Grexit μπορεί να προκαλέσει τραπεζικό πανικό στην ευρωζώνη


b0c47afd89e6ae60c383d9809ef496f5_w770_h350_cp
Οι προειδοποιήσεις του Πολ Ντόνοβαν της ελβετικής τράπεζας.
Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να προκαλέσει τραπεζικό πανικό σε όλη την ευρωζώνη, προειδοποιεί η UBS.
Οι επενδυτές υποτιμούν σοβαρά τους κινδύνους που κρύβει για την ευρωζώνη μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, ανέφερε ο Πολ Ντόνοβαν της ελβετικής τράπεζας, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο ίδιος εξέφρασε το φόβο ότι οι «επιδόσεις» των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης- σε επίπεδα ρεκόρ αυτή τη στιγμή- δημιουργούν έναν επικίνδυνο εφησυχασμό. Αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, θα μπορούσε να προκληθεί τραπεζικός πανικός σε όλη την περιοχή, καθώς αποταμιευτές σε άλλες περιφερειακές χώρες θα απέσυραν τις καταθέσεις τους σκεπτόμενοι ότι μπορεί να είναι οι επόμενοι.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η Ντόνοβαν, ο κίνδυνος μετάδοσης ενός πιθανού Grexit προκύπτει αν καταθέτες σε άλλες περιοχές της ευρωζώνης πιστεύουν ότι τα ευρώ κάτω από το στρώμα σήμερα αξίζουν σήμερα περισσότερο από τα ευρώ στην τράπεζα, γιατί στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να μετατραπούν διά της βίας σε εθνικό νόμισμα αύριο.
«Δεν είναι θέμα φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος. Οι πιο φερέγγυες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν εκροή καταθέσεων αν η αξία του ευρώ είναι αμφίβολη στη συγκεκριμένη χώρα. Δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ισχύος της κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το κόστος παραμονής στη νομισματική ένωση. Η πλειοψηφία δεν ασκεί επιρροή- μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ και αυτό δεν σταμάτησε την εκροή καταθέσεων. Στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, σημασία δεν έχει τι θέλει να γίνει κάποιος, αλλά τι φοβάται ότι μπορεί να γίνει», εξηγεί ο τραπεζίτης.
Οπως τονίζει μάλιστα, το οικονομικό χάος που θα προκαλούνταν στην Ελλάδα μετά από μία έξοδο από το ευρώ, θα μπορούσε να είναι κίνητρο για την επιτάχυνση της εκροής καταθέσεων αλλού.



[www.financialbox.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου