Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Τσίπρας προς Σόιμπλε: Αν δεν θέλεις να βοηθήσεις… σιώπα

Τσίπρας προς Σόιμπλε: Αν δεν θέλεις να βοηθήσεις… σιώπα
Σαφέστατο μήνυμα με αποδέκτη κυρίως τον Σόιμπλε, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον να σιωπήσει και να μην δυναμιτίζει τις προσπάθειες της χώρας για συμφωνία με τους εταίρους.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «Οι δηλώσεις και η στάση ορισμένων αξιωματούχων τον τελευταίο καιρό, στις πιο κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ίδια την Ευρώπη.

Δεν βοηθούν στην οικοδόμηση του κλίματος εμπιστοσύνης που αυτή τη στιγμή είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.
Και υψώνουν διαχωριστικές γραμμές εκεί που χρειάζεται προσέγγιση και διάλογος».

Και συνέχισε σε υψηλούς τόνους λέγοντας «Προτείνουμε λοιπόν σε όλους αυτούς να συνταχθούν με τις δυνάμεις εκείνες που δουλεύουν ειλικρινά για εξεύρεση λύσης.
Να καταλάβουν επιτέλους ότι αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι ένα παιχνίδι ισχύος και επιβεβαίωσης, αλλά το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, το ίδιο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Δεν πρόκειται λοιπόν να ανεχτούμε και να αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους εξακολουθούν να παίζουν με τη φωτιά, όσους ποντάρουν στην αποτυχία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσους εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη.
Όσους κάθε φορά που γίνονται βήματα διακινούν σενάρια εξόδου ταπείνωσης της Ελλάδας και κρίσης.
Τα διακινούν κατ ίδιαν, δήθεν εμπιστευτικά, και αμέσως μετά δημοσίως».

Και κατέληξε λέγοντας «Θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα.Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν την συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλλουν ας το κάνουν.
Όσοι δεν το επιθυμούν ας σιωπήσουν».

Ο κ. Τσίπρας έστειλε και μήνυμα στο ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί παράλογες απαιτήσεις, ενώ για μια ακόμη φορά τόνισε ότι για να υπάρξει συμφωνία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει:

§ Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως τα πρώτα χρόνια, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

§ Έσοδα από μεταφορά των βαρών στο πλούτο με αναδιανεμητικό προσανατολισμό, όχι δηλαδή μέτρα που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα: καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

§ Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας, όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά

§ Ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης επενδύσεων στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Μια τέτοια συμφωνία δεν θα απελευθερώσει απλώς το λιμνάζον δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου