Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ψυχραιμία στην τελική ευθεία ζητάει ο πρωθυπουργός

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Εξελίξεις πυροδότησε η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, να μην αυξήσει καθόλου τον ELA, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο χρόνος για μια συμφωνία τελειώνει. Η κυβέρνηση αντέδρασε με ένα επικοινωνιακό μπαράζ, που ήθελε να δείξει στον ελληνικό λαό ότι η συμφωνία είναι κοντά, εξ’ ου και η δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης». 


Το Μαξίμου διέρρευσε, ότι το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) έχει αρχίσει να γράφεται στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι διαρροές αυτές έβαλαν αμέσως στο παιχνίδι και τους δανειστές και είναι χαρακτηριστική για τις αντιδράσεις τους η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε έκπληκτος με τις διαρροές της Αθήνας, ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. 

Το επικοινωνιακό μπαράζ της κυβέρνησης είχε ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα, όταν κυκλοφόρησε non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο υποστήριζε ότι στο Brussels group - που ξεκίνησε πάλι τις συνεδριάσεις την Τετάρτη - « ξεκινούν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement]». 

Το non paper αυτό περιέγραφε και το πλαίσιο της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια, μη υφεσιακά μέτρα με αναδιανεμητικό προσανατολισμό, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και «Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο». 

Όπως συμβαίνει σε όλες τις κυβερνητικές ανακοινώσεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, και στο non paper αυτό η κυβέρνηση διατείνεται ότι «έχει κάνει το χρέος της» και καλεί τους θεσμούς «να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό Όραμα», ρίχνοντας τους έτσι και την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας. 

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα ότι το non paper εμπεριείχε σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ και του ρόλου του στη διαπραγμάτευση, αναφέροντας ότι «παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς», και ότι «αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία». 

Προηγουμένως, ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφτεί το υπουργείο Οικονομικών, όπου προσέφερε κάλυψη στον υπουργό κ. Γ. Βαρουφάκη και έστειλε αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της διαπραγμάτευσης: «Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μία συμφωνία, θετική για την ελληνική οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός. 

Η κυβερνητική αισιοδοξία για σύντομη κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν ήταν σε αντιστοίχηση ωστόσο με τα μηνύματα από το εξωτερικό. Γιατί πέραν του κ. Σόιμπλε, το ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία αμφισβήτησαν και οι εκπρόσωποι των θεσμών. 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Επίτροπος Ντομπρόβσκις δήλωσε σε σχέση με τις διαρροές ότι γράφεται συμφωνία, πως δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε περισσότερη δουλειά. 

Πληροφορίες από την Αθήνα αλλά και από τις Βρυξέλλες άλλωστε λένε ότι η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχει γεφυρωθεί. 

Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση του κ. Τσίπρα να κάνει δημόσια αισιόδοξες δηλώσεις για τη διαπραγμάτευση είχε και σκοπό να καθησυχάσει την κοινή γνώμη. Είναι ενδεικτικό, πως στη δήλωση του μετά την επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών συνέστησε «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» και προειδοποίησε ότι «μπορεί να υπάρξουν πιέσεις» και ότι « μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου. 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να «κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, στους κινδυνολόγους» και ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, ούτε στους μισθούς και τις συντάξεις, ούτε στις τράπεζες, ούτε στις καταθέσεις». 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου