Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η πιο σκληρή παρτίδα «πόκερ» για την Ελλάδα

Η πιο σκληρή παρτίδα «πόκερ» για την Ελλάδα
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ – ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Με τα ταμειακά διαθέσιμα στο... κόκκινο και με τις πιέσεις να γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για την πιο σκληρή παρτίδα «πόκερ» με τους δανειστές.
Η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό μέλλον της χώρας μας.
Αν και οι εταίροι επιχειρούν να χαμηλώσουν τους τόνους των προσδοκιών, είναι προφανές πως το ζητούμενο από όλες τις πλευρές είναι μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα.

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, πηγαίνει στη Ρίγα με γεμάτη φαρέτρα και αποφασισμένος να φέρει τους εταίρους προ των ευθυνών τους, ζητώντας λύση για το ζήτημα του χρέους.
Όπως είπε χθες στη μαραθώνια συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο, θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους στις συναντήσεις με τους εταίρους, ώστε το ζήτημα να έχει τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να ληφθεί υπ' όψη ως παράμετρος και στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα στο πλαίσιο του επόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος (2015-2018).
Επικαλούμενο ευρωπαίους διπλωμάτες το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa μεταδίδει ότι οι κατ΄ ιδίαν συναντήσεις Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ενδέχεται να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.
Οι δύο πλευρές αναμένεται σήμερα να συναντηθούν δια ζώσης στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του Βrussels Group με ζητούμενο την προσέγγιση των διαφορετικών του θέσεων στα ζητήματα που υπάρχει ακόμη απόσταση.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει κοινή αντίληψη σε πολλά θέματα, όπως ο ΦΠΑ, τα κόκκινα δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις ωστόσο όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν μέρος του δημοσιονομικού σκέλους της διαπραγμάτευσης για φέτος και του χρόνου, το οποίο ακόμη δεν έχει κλείσει. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει προσέγγιση στο συνταξιοδοτικό και στα θέματα της αγοράς εργασίας.
Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται από το χρόνο και την εξάντληση της ρευστότητας της χώρας ωστόσο συμφωνία θέλουν και οι εταίροι και δανειστές, προκειμένου να κλείσει η φάση αυτή του ελληνικού ζητήματος που δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα στην ευρωζώνη.
Τα επόμενα δυο 24ωρα θα κρίνουν εάν συγκληθεί τελικά έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, το οποίο θα αποφασίσει αν τελικά θα ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για την Ελλάδα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου