Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ρωσική λίστα απαγόρευσης εισόδου σε ευρωπαίους πολιτικούς

Η Μόσχα παρέδωσε έναν κατάλογο που περιλαμβάνει τα ονόματα πολλών Ευρωπαίων πολιτικών στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.


“Η Ρωσία έστειλε χθες σε πολλές ευρωπαϊκές πρεσβείες τον κατάλογο με τα πρόσωπα που δεν μπορούν να εισέλθουν σε ρωσικό έδαφος”, είπε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται και τρεις Ολλανδοί βουλευτές, διευκρίνισε.

Η Ρωσία συνέταξε τον κατάλογο αυτό, που περιλαμβάνει 80-90 ονόματα, αντιδρώντας στις κυρώσεις και την απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος που επιβλήθηκε σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων μετά την προσάρτηση, τον Μάρτιο του 2014, της Κριμαίας.

Μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει απαγορεύσει σε πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς να μπουν στη χώρα. Μέχρι τώρα όμως αρνιόταν να αποκαλύψει τον πλήρη κατάλογο με τα πρόσωπα στα οποία έχει επιβάλει απαγόρευση εισόδου.

“Δεν έχουμε καμία άλλη πληροφορία όσον αφορά τη νομική βάση, τα κριτήρια ή τη διαδικασία” με την οποία έλαβε την απόφαση αυτή η Μόσχα, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ περιλαμβάνεται στον κατάλογο, είπε ο εκπρόσωπός του, Γερούν Ράινιεν. “Ο Φέρχοφστατ δεν μπορεί να μπει στη Ρωσία, είναι στον κατάλογο μαζί με περίπου άλλα 80 πρόσωπα”, συμπλήρωσε.

Ο Ρούτε από την πλευρά του είπε ότι η κυβέρνησή του “καταδικάζει” αυτήν την απόφαση. Η ρωσική λίστα “δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, δεν είναι διαφανής και είναι αδύνατο να την προσβάλεις” (στα δικαστήρια), συμπλήρωσε.

Πηγή ΑΠΕ (Φ.Γ.), AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου