Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Το σχέδιο για "αντίο" Σαμαρά

Το σχέδιο για "αντίο" Σαμαρά
Η «δημογεροντία» αναλαμβάνει για μια ακόμη φορά δράση για αλλαγή  ηγεσίας

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας  δρομολογούνται οι διαδικασίες στη ΝΔ
Μετράει μέρες στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η κινητικότητα γύρω από τις προοπτικές του κόμματος, με δεδομένο ότι όχι μόνο στελέχη του και βουλευτές, αλλά και η επιχειρηματική ελίτ της χώρας διαπιστώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, που στο μέλλον θα λειτουργεί και ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση στα πολιτικά μας πράγματα. Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα με τη ΝΔ του Σαμαρά.

Η πλέον κορυφαία πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ προέρχεται από τη λεγόμενη «δημογεροντία» της Νέας Δημοκρατίας, τα μέλη της οποίας ανήκουν στην καραμανλική πτέρυγα και μάλιστα υπήρξαν στενοί συνεργάτες του ιδρυτή του κόμματος! Πρόκειται για τους Γιάννη Βαρβιτσιώτη, Πέτρο Μολυβιάτη, Γιώργο Σουφλιά και, βεβαίως τον Αχιλλέα Καραμανλή, οι οποίοι συναντήθηκαν και συζήτησαν το ζήτημα της παρακμιακής πορείας της ΝΔ και της ανάγκης να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, έτσι ώστε να δοθεί και το σύνθημα της επανεκκίνησης του κόμματος. Σημειωτέον ότι τα πρόσωπα αυτά, μαζί με τους τότε επονομαζόμενους «λοχαγούς» της ΝΔ (Σάββα Τσιτουρίδη, Γιώργο Βλάχο, Ευριπίδη Στυλιανίδη κ.α.) είχαν διαδραματίσει συγκεκριμένο ρόλο στην ανάδειξη του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος, στην οποία παρέμεινε επί μία δωδεκαετία.

Παραιτήσου
Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε όπως, μετά την υπογραφή Συμφωνίας από την κυβέρνηση με τους δανειστές –που θεωρείται κομβικό χρονικό σημείο για τις εξελίξεις- τα μέλη της ομάδας θα επισκεφθούν τον Σαμαρά και θα του ζητήσουν να αποχωρήσει ξεκινώντας συγχρόνως τις εσωκομματικές διαδικασίες για την αλλαγή αρχηγού. Στην επίσκεψη αυτή της ομάδας στο σημερινό αρχηγό, θα υπάρχει μία μικρή αλλαγή στη σύνθεσή της. Έτσι στη θέση του Αχιλλέα Καραμανλή θα πάει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως παλαιό, έμπειρο και παραδοσιακό στέλεχος της παράταξης, για ευνόητους λόγους, ώστε να μη δοθεί προς τα έξω η εντύπωση ότι τα πάντα ξεκινούν από πρωτοβουλία του Κώστα Καραμανλή, παρά το γεγονός ότι όπως προαναφέρθηκε, τα υπόλοιπα τρία μέλη είναι σκληροί καραμανλικοί.
Η επιλογή της χρονικής στιγμής, για να θέσει η νεοδημοκρατική «δημογεροντία» το θέμα, δηλαδή μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με τους δανειστές, δεν είναι τυχαία. Για τους εξής λόγους:
Πρώτον μετά την υπογραφή θα έχει ισχυροποιηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινωνία – που θέλει την παραμονή στην ευρωζώνη και την αποφυγή πιστωτικού γεγονότος. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται μία ισχυρή και, κυρίως, αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση που να μπορεί να ελέγχει την κυβέρνηση ώστε να μη διολισθαίνει σε αυθαιρεσίες και η φωνή της να είναι πειστική στον κόσμο. Σήμερα είναι εμφανής η έλλειψη αυτή.

Ταφόπλακα η Συμφωνία
Δεύτερον, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση είναι σε κρίσιμο σημείο και εν όψει υπογραφής, έχει κριθεί σκόπιμο να μη δημιουργηθεί εσωκομματική αναταραχή στην ΝΔ. Για τον πρόσθετο λόγο ότι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα χρειαστεί να στηριχθεί η συμφωνία στη Βουλή, για την περίπτωση που κατά τη σχετική ψηφοφορία υπάρξουν διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τουλάχιστον αφήνουν να εννοηθεί με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις τους, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στα αριστερά ρεύματα.
Τρίτον πιστεύεται ότι μετά τη συμφωνία, ούτως ή άλλως η υπογραφή της θα έχει αποτελέσει την ταφόπλακα για το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου, οπότε θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανασυγκρότηση και των δύο κομμάτων. Ειδικότερα η κοινωνία, ακόμη και αν κάποια από τα μέτρα που θα απαιτηθούν μπορεί να είναι υποχώρηση από κόκκινες γραμμές ή να συνιστούν διατήρηση μέτρων που και ο Σαμαράς είχε εφαρμόσει, εν τούτοις στη συνείδησή της έχει χαραχθεί ότι ο Τσίπρας προσπάθησε να διαπραγματευθεί, ίσως και πέραν των δυνατοτήτων της χώρας. Τη στιγμή που ο Σαμαράς έλεγε ναι σε όλα, αν δεν υπερθεμάτιζε κιόλας σε ό, τι του υπαγόρευαν οι δανειστές.
Η αξιολόγηση αυτή της κοινής γνώμης ισχυροποιεί στο πολιτικό παιγνίδι τον Αλέξη Τσίπρα ενώ βγάζει εκτός τον Αντώνη Σαμαρά. Και υπό την έννοια αυτή παύει να είναι χρήσιμος ως αρχηγός της ΝΔ.

Τον εγκαταλείπουν όλοι
Δύο επίσης στοιχεία είναι ενδεικτικά ότι ο Σαμαράς εκμετρά το πολιτικό ζην στην αρχηγία του κόμματος.
Πρώτον ότι δεν υπάρχει πλέον μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ και κυρίως μεταξύ αυτών που είναι εν δυνάμει δελφίνοι ένας που να πιστεύει ότι δεν πρέπει πλέον να γίνει αλλαγή στην κορυφή του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα στελέχη αυτά τα οποία θεωρούνται από τον κόσμο της ΝΔ όχι μόνο κατάλληλο γα την ηγεσία αλλά και για την ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει εδραία την άποψη ότι ο Σαμαράς πρέπει να φύγει. Και αυτό δεν το λέει επειδή είναι ιδιαιτέρως ψυχραμένος με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πίεσε τον Γιούνκερ να μη κάνει αποδεκτή την παραίτηση Αβραμόπουλου από τη θέση του Επιτρόπου για να θέσει υποψηφιότητα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άλλωστε τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση ο Επίτροπος ουδόλως ενδιαφέρεται να εμπλακεί στα εσωκομματικά της ΝΔ. Όμως η γνώμη του μετράει πολύ και επηρεάζει σημαντικό αριθμό βουλευτών.
Δεύτερον παρατηρείται μία σημαντική στροφή τόσο του επιχειρηματικού κατεστημένου προς τον Αλέξη Τσίπρα ενώ εγκαταλείπει τον Σαμαρά, ενώ ακόμη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που θεωρείται ότι ανήκουν στην κεντροδεξιά, βάλουν εναντίον του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τη σημαία κατά του σημερινού αρχηγού της ΝΔ κρατάει η Καθημερινή, ενώ και ο γνωστός παρουσιαστής και δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας, που αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο του Αντώνη Σαμαρά, τον έχει επιδεικτικά εγκαταλείψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου