Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Συμφωνία ή δημοψήφισμα – Σήμερα αποφασίζει η κυβέρνηση

maksimou-symfwn_ia-708
Στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει εκ νέου το κυβερνητικό συμβούλιο, προκειμένου ο Νίκος Παππάς να ενημερώσει τους υπουργούς για τα όσα έγιναν στο Eurogroup, αλλά και για να αποφασίσει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματά της.

Μισοί υπουργοί υπέρ, άλλοι κατά του δημοψηφίσματος


Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή -και με δεδομένο ότι πλήρωσε τη δόση στο ΔΝΤ- θέλει να κλειδώσει η συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να ξεκλειδώσει η ρευστότητα και να μπει τέλος στην οικονομική ασφυξία. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα κάνει πίσω σε όλα, γι” αυτό και το «δημοψήφισμα» δεν έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση.

Μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί στο κυβερνητικό συμβούλιο σήμερα. Ενδιαφέρουσες αναμένεται να είναι και οι τοποθετήσεις των υπουργών, καθώς μέχρι χθες κάποιοι εκ των κορυφαίων της κυβέρνησης είχαν πάρει θέση υπέρ ή κατά της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

Υπενθυμίζεται πως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Πάνος Σκουρλέτης έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος, ενώ οι Γιώργος Σταθάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Πάνος Καμμένος είναι κατά. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει την τακτική βάσει της οποίας θα πορευτεί η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες,

Ο ρόλος του Σόιμπλε και η αδιάφορη στάση του απέναντι στο δημοψήφισμα
Ο Guardian πάντως βλέπει κεντρικό ρόλο από την πλευρά της Γερμανίας και συγκεκριμένα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για διεξαγωγή ενδεχόμενου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να ήταν ένας από τους επικριτές του Γιώργου Παπανδρέου όταν το 2011 είχε πει πως θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, ωστόσο τέσσερα χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ενα δημοψήφισμα δεν φοβίζει πλέον τη Γερμανία και αυτό διότι το Βερολίνο θεωρεί πως έχει ήδη νικήσει, καθώς το αποτέλεσμά του οδηγεί σε δύο ξεκάθαρους δρόμους:

Αν οι Έλληνες ψηφίσουν να μείνουν στο ευρώ, το Βερολίνο θα μπορούσε να ισχυριστεί τη δημοκρατική νομιμότητα για να προχωρήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει πλέον τα πάντα: συντάξεις, μισθούς, φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις.
Αν η Ελλάδα ψηφίσει έξοδο από το ευρώ, τότε, τουλάχιστον, θα υπάρχει μια ετυμηγορία του λαού. Η Γερμανία είναι αισιόδοξη ότι τα νέφη πάνω από τις αγορές, σε περίπτωση Grexit, θα είναι ελάχιστα.
Επιπλέον, η έλλειψη ανησυχίας από την πλευρά του Σόιμπλε στέλνει και ένα άλλο μήνυμα στην Αθήνα: είναι σαν να λέει στον Τσίπρα πως έχει μπροστά του πολύ λίγο χρόνο και ακόμη λιγότερες επιλογές. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα χρήματα της τελευταίας δόσης, απαιτεί συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και όλα αυτά πρέπει να συμβούν σε ασφυκτικά μικρό διάστημα.

Μια καθυστέρηση μέσω ενός δημοψηφίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν συνωστισμό στις ελληνικές τράπεζες – κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Grexit μια ώρα αρχύτερα.

Η απόφαση της ΕΚΤ θα κρίνει και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
Μπορεί στην κυβέρνηση να διαχειρίζονται για την ώρα τη θετική ανακοίνωση του Eurogroup και να ετοιμάζουν τα νέα διαπραγματευτικά χαρτιά τους, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένη την προσοχή του στην ΕΚΤ, την κρίσιμη αυριανή συνεδρίαση και τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι. Εκεί κρίνεται το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, αφού αν το θελήσει ο Μάριο Ντράγκι:

Μπορεί να επιτρέψει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια δίνοντας ανάσα στην κυβέρνηση.
Μπορεί να ανοίξει εκ νέου τους κρουνούς της ρευστότητας και εντέλει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
O γερμανικός Τύπος για το δημοψήφισμα 

Εκτενείς αναφορές τόσο στο αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup όσο και στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος κάνει σήμερα και ο γερμανικός Τύπος.

Η Welt σημειώνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να αφήσει τους Έλληνες να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, μια ιδέα η οποία, σύμφωνα με τη Welt, βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Frankfurter Allgemeine διερωτάται αν ένα δημοψήφισμα είναι η λύση για την κρίση στην Ελλάδα και προσθέτει ότι αν και ο Σόιμπλε συμφωνεί με το σχέδιο αυτό, ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να καθυστερήσει η καταβολή της βοήθειας προς την Αθήνα.

Το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει ότι σύντομα τα χρήματα της Ελλάδας θα τελειώσουν και όμως οι συζητήσεις μεταξύ του Γιούρογκρουπ και της Αθήνας προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Και προσθέτει: «Ο Σόιμπλε έβαλε στο παιχνίδι ένα δημοψήφισμα, σαν να υπήρχε χρόνος για κάτι τέτοιο».

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου