Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Πλησιάζει όλο και περισσότερο η ώρα της συμφωνίας

Την πεποίθησή του ότι η ώρα της συμφωνίας με τους δανειστές πλησιάζει όλο και περισσότερο εξέφρασε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διαδικασία δεν αφορά πλέον στις μεταρρυθμίσεις αλλά σε τεχνικά ζητήματα και την πολιτική διαπραγμάτευση. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια απόφαση που θα κλείνει πολυ γρήγορα την τρέχουσα αξιολόγηση, τόνισε.

Σήμερα αποφασίσαμε να διατυπωθεί δημόσια η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, δήλωσε, αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για την Ελλάδα.


Yπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, που «δεν δέχεται πιέσεις ούτε από εμάς ούτε από το Eurogroup», όπως τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε πως η ώρα της συμφωνίας πλησιάζει όλο και περισσότερο, ενώ για τα επιμέρους θέματα ανέφερε πως υπάρχει σύγκλιση όσον αφορά στο ζήτημα του ΦΠΑ, αλλά όχι συμφωνία, ενώ αντίθετα επεσήμανε πως υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση της αγοράς εργασίας.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, τόνισε ότι αυτό είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε  στο ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντάς το κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης, και εκφράζοντας τη θέση πως το το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας και αδήλωτης εργασίας και ξεκαθαρίζοντας ότι η μείωση των συντάξεων δεν μπορεί να αποτελεί μεταρρύθμιση.

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών :

Μιλάμε πάντα φιλικά με τον κ. Σόιμπλε και σήμερα ήταν η πιο φιλική μας κουβέντα. Σήμερα έμαθα από εκείνον πράγματα και ελπίζω να έμαθε και εκείνος από εμένα. Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω το περιεχόμενο.
Το πακέτο συμφωνίας είναι μια σειρά συμβιβασμών. Το θέμα είναι να καταμεριστεί σωστά το βάρος στην κοινωνία.
Το συνταξιοδοτικό είναι κρίσιμο ζήτημα, είναι το κομβικό σημείο. Η κυβέρνηση θα προστατεύσει όσους θα υπέφεραν αν τους αναγκάζαμε να υποστούν όλα όσα είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης, κανένα ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο σε μια χώρα με ανεργία και μαύρη εργασία. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, να έχουμε μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Θα συμφωνήσουμε αν δεχθούμε πως στο πακέτο συμφωνίας θα έχουμε και λήξη της ύφεσης σταδιακά.
Οι διαφορές μας είναι μικρές για τα φορολογικά. Για τις ιδιωτικοποιήσεις συγκλίνουμε, για την αγορά εργασίας είμαστε ξεκάθαροι και όχι συμβατοί με τη θέση των θεσμών. Έχουμε άλλη ερμηνεία του εργασιακού χώρου στην Ελλάδα. Δεν είμαστε μια αγορά που έχει διευθετηθεί. Θα ήθελα να πω πως το βασικό ερώτημα είναι αν οι σειρές αλλαγών που έχουμε αποδεχθεί, αν θα έχουμε μια τελική λύση της ύφεσης. Αυτό το πακέτο αλλαγών μπορεί να γίνει αποδεκτό από έναν λαό που μόνο μειώσεις βλέπει; 
Σχολιάζω μόνο το επίσημο ανακοινωθέν στο οποίο συμφωνήσαμε όλοι. Σκοπεύουμε να είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας.
Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Δεν δέχεται εντολές από εμάς ή από το Eurogroup. Κρίνει μόνη της για τις κινήσεις που κάνει.
Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ζήτημα του δημοψηφίσματος γιατί οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει.
Μιλάμε πλέον σε τεχνικό επίπεδο για να καταλήξουμε στις εναλλακτικές δράσεις και να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση.
Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και προσεγγίζουμε περισσότερο τον στόχο μας. Οι θεσμοί και εμείς μιλάμε μέσα σε ένα πολύ καλό πνεύμα.
Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε προσέγγιση. Κάναμε ουσιαστικές προσπάθειες. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Το σημερινό Eurogroup κατάλαβε τις προσπάθειες μας και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θετική.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου