Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Μαξίμου: ΑΥΤΑ περιλαμβάνει η συμφωνία που ξεκινά να γράφεται στο Brussels Group!

Μαξίμου: ΑΥΤΑ περιλαμβάνει η συμφωνία που ξεκινά να γράφεται στο Brussels Group!
Στο Brussels Group ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που σημειώνουν ότι θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με ηγέτες για να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις πηγές, το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:


Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ακόμη ότι στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, ώστε να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος υπογραμμίζει ότι δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

Τονίζουν ότι παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Όπως σημειώνει, αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία.

Σημειώνουν ότι είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, «όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι "θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά"».

Όσον αφορά στον ELA, διαβεβαιώνουν ότι οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. «Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση» προσθέτουν.

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία και υπογραμμίζουν ότι ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου