Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Εργασιών συνέχεια για το Brussels Group- ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ από τη συμφωνία!!

Εργασιών συνέχεια για το Brussels Group- ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ από τη συμφωνία!!
Με τη δέσμη των μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση «καταπιάνεται» από σήμερα το Brussels Group, με μοναδικό στόχο, την επίτευξη αμοιβαίας κι επωφελούς συμφωνίας.
Από το ελληνικό «στρατόπεδο», ως θέσεις παρουσιάζονται τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα- τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια-, μέτρα που δε θα παρατείνουντην ύφεση, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, ριζική μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ και ελάφρυνση του χρέους, παράλληλα με ένα αναπτυξιακό πακέτο.


Μεταρρυθμίσεις θα έρθουν στο συνταξιοδοτικό, με στόχο τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και διαβεβαιώνει ότι «δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις».

Τι έγινε στο χθεσινό Brussels Group

Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης του Brussels Group, έκδηλη ήταν η αισιοδοξία, με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν ότι ήδη, άρχισε να γράφεται η συμφωνία (Staff Level Agreement).

«Εμείς κάναμε το χρέος μας. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Αναλυτικά, η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μια συμφωνία, η οποία θα ενέχει τα παρακάτω:

* Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

* Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

* Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

* Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου