Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Κυβερνητικό συμβούλιο στον απόηχο του Eurogroup

Στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει, στη Βουλή, το κυβερνητικό συμβούλιο |
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Το σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 2 το μεσημέρι στη Βουλή, θα επιχειρήσει να «αποκρυπτογραφήσει» τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Eurogroup αλλά και να χαράξει την τακτική των επόμενων ημερών.

Στην πρώτη αποτίμηση της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η διαπίστωση ότι η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί οφείλεται κυρίως στην πολιτική βούληση της Αθήνας να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου.
                                        Πρόοδο διαπίστωσαν οι εταίροι στο χθεσινό Eurogroup, χωρίς όμως να υπάρξει και πάλι συμφωνία | AP Photo/Virginia Mayo
Ομως ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια θεωρούν ότι η απόφαση του Eurogroup συντηρεί τις «γκρίζες ζώνες» της διαπραγμάτευσης, επιτείνοντας τα ήδη μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, καθώς η χρηματοδότηση δεν «ξεκλείδωσε», η «ασφυξία» της οικονομίας συνεχίζεται και πλέον απαιτείται μια πολιτική απόφαση.

Η ώρα του Μάριο Ντράγκι

Στο Μαξίμου χαρακτήριζαν «αναμενόμενη» την απόφαση, ωστόσο τα στελέχη του γνωρίζουν ότι η απόφαση του Euroogroup έχει κυρίως ρητορικές προεκτάσεις.
Αναγνωρίστηκε δηλαδή εγγράφως η ικανοποίηση όλων ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά, όπως έλεγαν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας ούτε της ευρωζώνης ούτε και των πιστωτών.
To ...μπαλάκι της ρευστότητας στα χέρια του Μάριο Ντράγκι | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Και τελικά η τύχη της ελληνικής οικονομίας έχει καταλήξει στα χέρια του Μάριο Ντράγκι και των κεντρικών τραπεζιτών της χώρας, οι οποίοι καλούνται στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ να αποφασίσουν αν θα βγάλουν τη χώρα από την οικονομική ασφυξία.

Θα πληρωθεί σήμερα η δόση προς το ΔΝΤ


Εντολή να πληρωθεί σήμερα η δόση 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου