Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Μετά την Google τώρα ελέγχει τα McDonald’s η Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο Μαργκρέτε Βεστάγκερ
Σε έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να υποβληθεί ο αμερικανικός γίγαντας στον ταχείας εστίασης McDonald’s, αναφορικά με τις φορολογικές πρακτικές του.
«Εξετάζουμε κατά πόσον θα πρέπει να ξεκινήσουμε έρευνα για τη McDonalds», στη βάση πληροφοριών που αποκαλύφθηκαν από τα συνδικάτα, δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, τρεις διεθνείς συνδικαλιστικές ομοσπονδίες κατηγόρησαν τα McDonald’s ότι υπεξαίρεσαν περισσότερο από 1 δισ. φορολογικά έσοδα από ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των ετών 2009 και 2013.


Σύμφωνα με τα συνδικάτα, αυτή η φοροδιαφυγή κατέστη δυνατή χάρη σε ένα σχήμα φορολογικής βελτιστοποίησης που επέτρεψε στις πολυεθνικές να μεταφέρουν πάνω από 3,7 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις τους στην Ευρώπη προς τη λουξεμβουργιανή εταιρία συμμετοχών McD Europe Franchising, η οποία κατέβαλε μόνο 16 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στο Μεγάλο Δουκάτο ανάμεσα στο 2009 και στο 2013.

Αν τα έσοδα αυτά είχαν φορολογηθεί στις χώρες προέλευσής τους, τα McDonald’s θα έπρεπε να καταβάλουν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικάτων.

Η McDonalds Europe απέρριψε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι «τηρεί τους ισχύοντες νόμους, ανάμεσά τους και την καταβολή των οφειλόμενων σε κάθε χώρα φόρων».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου