Διέξοδος κορυφής με σενάριο παράτασης 











 
Στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα κριθεί τελικά η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα, με το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών να αναλαμβάνουν την ευθύνη της απόφασης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη. Μετά την προαναγγελθείσα αδυναμία να δοθεί λύση στο χθεσινό Eurogroup, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής την προσεχή Δευτέρα για την Ελλάδα. Εκεί εκτιμάται ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να γεφυρωθεί με έναν συμβιβασμό επί των κόκκινων γραμμών που έχουν θέσει έως τώρα.

Το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο υπαινίχθηκαν αρκετοί Ευρωπαίοι παράγοντες και αποτυπώθηκε στα διεθνή ΜΜΕ, προβλέπει την επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης μέχρι το τέλος του χρόνου με κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως τότε και δέσμευση για διευθέτηση του χρέους.
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε θετικά τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής και γνωστοποίησε ότι το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνία με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ για να προετοιμάσουν τη συνάντηση.
* Επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ το Σαββατοκύριακο για προετοιμασία της συνάντησης