Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Οι θέσεις της Αθήνας για συμφωνία




Αν και το περιεχόμενο του κειμένου 47 σελίδων που έστειλε η Αθήνα στους πιστωτές ως σχέδιο συμφωνίας δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για συμφωνία διαμορφώνονται ως εξής:
Πλεόνασμα: O στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα στο 0,8% για το 2015 και στο 1,5% για το 2016.

ΦΠΑ: Η κυβέρνηση εμμένει στους 3 συντελεστές. Θέλει το χαμηλό στο 6% για φάρμακα και κάποια τρόφιμα, το μεσαίο στο 11% για τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση και τον τουρισμό και 23% για καύσιμα, ακίνητα, ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικά -ηλεκτρονικά, υπηρεσίες κ.α. Στο τραπέζει υπάρχει η κατάργηση της έκπτωσης στους συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά, με επιστροφή στους μόνιμους κατοίκους ενώ προτείνει οι όποιες αλλαγές να εφαρμοστούν από το Σεπτέμβριο και μετά ώστε να μην επηρεάσουν την τουριστική περίοδο.
ΕΝΦΙΑ: Ο ΕΝΦΙΑ, όπως ήταν γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, παραμένει ως έχει, ενώ το 2016 θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.
Εργασιακά: Συλλογικές συμβάσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές δεν τίθεται θέμα υποχώρησης στις απαιτήσεις των δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις.
Καθ'όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση σημειώνεται πως οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν περιορίζονται μόνο στους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς δίνουν ιδιαίτερα βάρος στη διευθέτηση του χρέους αλλά και στο επενδυτικό πακέτο με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου