Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψω παιχνίδια στις πλάτες του λαού

Σε τρεις πολιτικές κινήσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά την συνάντηση του με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα τόσο στους δανειστές όσο και στο εσωτερικό της χώρας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από κυβερνητική σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου απέρριψε τις προτάσεις των θεσμών τις οποίες χαρακτήρισε ακραίες, ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στην βουλή και δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του ΔΝΤ μεταφέροντας την αποπληρωμή όλων των δόσεων στα τέλη Ιουνίου. 



«Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του» είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του. 

Παράλληλα και ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πληρωθεί κανονικά η δόση των 300 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση - αν και τα χρήματα λένε οι πληροφορίες πως υπήρχαν - ενημερώνοντας την τελευταία στιγμή την Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε με αυτή την απόφαση να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το ΔΝΤ που είναι και ο πιο σκληρός διαπραγματευτής, πως είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός εφαρμόζοντας την τακτική πως η «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και βλέποντας την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα ζήτησε να διεξαχθεί στην βουλή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να συσπειρώσει την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση στην οποία θα προσπαθήσει να της χρεώσει την κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία, υποστηρίζοντας πως βρήκε άδεια ταμεία και ελάχιστο χρόνο προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους.

Επίσης θα κάνει λόγο για οργανωμένο προεκλογικό σχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα καλέσει τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν υπεύθυνα πάνω στις εξελίξεις και στις δύο προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. 

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η ελληνική αντιπρόταση 

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το κείμενο των πέντε σελίδων που παρουσιάστηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν είναι ένα κείμενο το οποίο απορρίπτεται ως βάση συζήτησης με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως, για παράδειγμα, το σημείο που αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση αν και πότε θα υπάρξει κείμενο από την ελληνική πλευρά στην πεντασέλιδη αυτή πρόταση.

Η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις στο επόμενο διάστημα προκειμένου η κυβέρνηση να καταστήσει σαφή την πλήρη αντίθεσή της στο κείμενο αυτό. Ήδη ο πρωθυπουργός αργά χθες το βράδυ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ. Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο φιξαρισμένο ραντεβού.

Τσίπρας: Η ελληνική πρόταση αντανακλά το κοινό έδαφος



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου