Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Το κρυφό σχέδιο για τελική λύση τον Σεπτέμβριο

Τι διέρρεαν στις αρχές Φεβρουαρίου κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. 
Με την πλάτη στον τοίχο είναι πλέον η κυβέρνηση, αφού οι ελπίδες της για μια συμφωνία διαρκώς διαψεύδονται. Το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά η ρητορική του αυτή υπαγορεύεται κυρίως από τη σκοπιμότητα να μην προκληθεί περαιτέρω ανησυχία και ενταθούν η αιμορραγία του τραπεζικού συστήματος και το πάγωμα της αγοράς. 


Στο ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας ως το φθινόπωρο αναφέρονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με μπαράζ δημοσιευμάτων, με τη συζήτηση να περνά σταδιακά και στην Αθήνα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τελική λύση μέχρι τον Σεπτέμβριο είχε διαρρεύσει από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στις αρχές Φεβρουαρίου, οι οποία χάθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων με τις διαπραγματεύσεις και τις κόντρες του Γιάνη Βαρουφάκη με τους ευρωπαίους εταίρους. Τότε οι κύκλοι μιλούσαν για ένα πρόγραμμα γέφυρα μέχρι το τέλος Αυγούστου. 

Η κυβέρνηση επιδιώκει μία συνολική συμφωνία με «κλείσιμο» του προγράμματος και πρόταση για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο στο κείμενο των «θεσμών» που είδε την δημοσιότητα, τα λεγόμενα «prior actions» δηλαδή τα προαπαιτούμενα για να υπάρξει χρηματοδότηση από τους δανειστές ήταν ποιο πολλά από κάθε άλλο κείμενο του «μνημονίου».

Στελέχη των θεσμών εκτιμούν ότι τα προαπαιτούμενα αυτά που εκτείνονται έως και το τέλος του 2015 σκιαγραφούν και το εναλλακτικό σχέδιο που μένει σταθερά στο τραπέζι καθώς ο χρόνος περνά. Ο λόγος για το σχέδιο μίας νέας, τρίτης κατά σειρά, παράτασης της δανειακής σύμβασης.


Το σχέδιο συμφωνίας περιλάμβανε δέκα βασικές μεταρρυθμίσεις και θα μπορούσε να θεωρηθεί τεχνική παράταση από την πλευρά των Βρυξελλών, αλλά να ονομαστεί τελικά συμφωνία – γέφυρα από την ελληνική πλευρά.

Περιγράφοντας τους τέσσερις άξονες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι αφορούν:
**Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να φεύγουν είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
**Επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από φέτος. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, θεωρώντας ότι αυτά τα επίπεδα είναι «εξωφρενικά» και εκτός πραγματικότητας. Ο πήχης, το ανώτατο ύψος του μπαίνει για φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.

Τελικά φαίνεται ότι ωριμάζει η ιδέα ακόμη και στους Ευρωπαίους μιας ακόμη παράτασης του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού προς την Ελλάδα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.

Καθώς μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών όπως αποτυπώνεται στις αντίστοιχες προτάσεις που έβαλε στο τραπέζι η κάθε πλευρά, η παράταση θα αποτελέσει μια «σολομώντεια λύση» προκειμένου να εκταμιευθούν χρήματα προς την Ελλάδα από το ποσό των 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της και να μην οδηγηθεί σε χρεωκοπία με αγνώστου μεγέθους συνέπειες για την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου