Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: Γι' αυτό οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε "πόλεμο"

Βαρουφάκης: Γι' αυτό οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε πόλεμο
Συνέντευξη στην εφημερίδα Tagesspiegel έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μία μέρα μετά την συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει ξεπεράσει πολλές από τις κόκκινες γραμμές της, προκειμένου να προσεγγίσει την πλευρά των δανειστών, πρόσθεσε όμως ότι η άλλη πλευρά δεν έκανε ανάλογες κινήσεις, «με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να οδηγούνται σε "πόλεμο"».


«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν διαπραγματευόμαστε με τη Γερμανία και με τους εταίρους μας και αυτό είναι το εκνευριστικό μέρος της διαπραγμάτευσης. Διαπραγματευόμαστε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Δεν είναι αληθές ότι έχουν κάνει παραχωρήσεις – εμείς έχουμε κάνει και εκεί υπάρχει το αδιέξοδο. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο εμφανίστηκαν με πολλές από τις προτάσεις που εμφανίζουν και τώρα. Εν συνεχεία πέρασαν αρκετοί μήνες διαπραγματεύσεων με το Brussels Group και υπήρξε περαιτέρω σύγκλιση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία με τους εταίρους, υπογράμμισε:

«Κάναμε ένα σχέδιο στα σημεία που συμφωνούμε και σε εκείνα που δεν συμφωνούμε. Καταγράψαμε τη θέση μας και κάναμε μια σειρά παραχωρήσεων για να πλησιάσουμε την άλλη πλευρά. Αυτή είναι η πρόταση που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα με την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ ήταν μια επιστροφή στο αρχικό σημείο, σαν να μην είχαν υπάρξει μέχρι τώρα καθόλου διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μια πρόταση που κάνεις όταν δεν θέλεις συμφωνία. Δεν της θεωρούμε εποικοδομητική, τη στιγμή που εμείς πήγαμε ενάντια σε πολλές από τις υποσχέσεις μας και ξεπεράσαμε πολλές από τις κόκκινες γραμμές μας».

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε για άλλη  μία φορά ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε, όπως είπε, «η ελληνική οικονομία να βγάλει τη θηλιά των χρεών από το λαιμό της και να μπορέσει να ανακάμψει».

 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου