Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Στα μαχαίρια Μέρκελ-Σόιμπλε για την Ελλάδα!

Στα μαχαίρια Μέρκελ-Σόιμπλε για την Ελλάδα!
Μέρκελ-Σόιμπλε
Το διεθνές πρακτορείο καταγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες των επιτελείων της Γερμανίδας καγκελαρίου και του υπουργού της των Οικονομικών να διαψεύσουν ότι η Μέρκελ ουσιαστικά «άδειασε» τον Σόιμπλε, απορρίπτοντας την επιμονή του να θέτει το ζήτημα της Ελλάδας σε οικονομοτεχνικό επίπεδο. Μια εμμονή η οποία είναι de facto αδιέξοδη, αφού –ουσιαστικά- θέλει να αντιμετωπίζει λογιστικά ένα χρέος που είναι αδύνατον ποτέ να εξοφληθεί και οδηγεί ως μονόδρομος σε ολοένα και περισσότερα υφεσιακά μέτρα, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια «σκοτώνουν» την ελληνική οικονομία.

Σε συνέχεια ρεπορτάζ της Bild σχετικά με τη σφαγή Μέρκελ-Σόιμπλε για την αντιμετώπιση της Ελλάδας, το Bloomberg καταγράφει τη δήλωση του εκπροσώπου της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «οι δυο τους συνεργάζονται μια χαρά στο θέμα της Ελλάδας».
Η εφημερίδα τόνιζε ότι η Μέρκελ κράτησε τον Σόιμπλε στο σκοτάδι σχετικά με τις συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ώστε να άρει το αδιέξοδο γύρω από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Steffen Seibert, αρνήθηκε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η «καγκελαρία» είχε ενημερώσει τον Σόιμπλε εκ των προτέρων για τη συνάντηση.
Ο ίδιος, σε μια ξεκάθαρη αγωνία να πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, τόνισε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι «η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών συνεργάζονται μια χαρά, σε κλίμα εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας» και συμπλήρωσε: «αυτό ισχύει ιδιάιτερα για το θέμα της Ελλάδας».
Παρά τις διαψεύσεις, το ίδιο το Bloomberg υπογραμμίζει πως, ενώ ο Σόιμπλε επιχειρούσε να περιορίσει τη συζήτηση γύρω από τις απαιτήσεις των δανειστών για αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας, εσχάτως η Μέρκελ έχει εντείνει τις προσπάθειές της για λύση, καθώς πλησιάζει το τέλος του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της Ελλάδάς (30 Ιουνίου). Το πρακτορείο προσθέτει ότι η στάση του Σόιμπλε απηχεί μερικώς την οργή κάποιων Γερμανών πολιτικών γύρω από τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά της, η Build –επικαλούμενη τον σύμμαχο της καγκελαρίου στη Βουλή, από τη Βαυαρική Χριστιανο-κοινωνική Ενωση, Hans Michelbach- επισημαίνει την ανησυχία στο κόμμα της Μέρκελ ότι ο υπουργός Οικονομικών μπορεί ακόμη και να παραιτηθεί αν η καγκελάριος τον παρακάμψει και κλείσει μια ευνοϊκή για την Ελλάδα συμφωνία.
Αλλά η πρεμούρα να διαψεύσουν το –προφανώς υπαρκτό- χάσμα Μέρκελ-Σόιμπλε προκύπτει και από το γεγονός ότι επί του θέματος έσπευσε να τοποθετηθεί και ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικων, Martin Jaeger: «Δεν βλέπω διαφορές μεταξύ του υπουργού μου και της καγκελαρίου, ούτε επί της ουσίας, ούτε επί της διαδικασίας. Οι δυο τους συνεργάζονται στενά και με εμπιστοσύνη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το θέμα της Ελλάδας».
Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει με νόημα, τέλος, ότι η Μέρκελ έχασε τη θέση της ως της δεύτερης πιο δημοφιλούς Γερμανίδας πολιτικού, την οποία κατέλαβε ο Σόιμπλε, σε γκάλοπ που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, από την εταιρεία Infratest για το κανάλι ARB.
Αυτό είναι το δημοσίευμα του Bloomberg
mesamerkel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου