Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Γ. Σακελλαρίδης: «Εκλογές αν η συμφωνία δεν περάσει από τη συγκυβέρνηση»

Γ. Σακελλαρίδης: Εκλογές αν η συμφωνία δεν περάσει από τη συγκυβέρνηση
«Το κλίμα έχει βελτιωθεί τις Βρυξέλλες. Είμαστε πιο κοντά και πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας στο «Πρωινό ΑΝΤ1» τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. 


«Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα στην πρόταση, όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν αφορά αυτούς που έχουν πληρώσει τα προηγούμενα διαστήματα. Ακόμα και στα "φορολογικά έχουμε δώσει μάχη για τα φάρμακα και τις ΔΕΚΟ, η εστίαση να παραμείνει στο 13%, τα ξενοδοχεία να μείνουν κι αυτά στο 13% και να υπάρξουν τρεις συντελεστές» είπε σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι, «είναι μία μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζω ότι οι δανειστές θα το αποδεχτούν, όπως φαίνεται». 

Ειδικότερα, για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά είπε ότι, «ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των νησιών κι επειδή ακριβώς υπάρχει επιχείρημα θεμελιωμένο για τα νησιά, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετική κατάληξη και τα νησιά θα παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς. Το θέμα δεν έχει λήξει». 

Αναλόγως και για τα τρόφιμα, σημείωσε ότι, «κι εκεί δίνεται μάχη, ώστε να μείνουν αυτά τα προϊόντα στον χαμηλό συντελεστή». 

Για τα εργασιακά αναφέρθηκε στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες θα νομοθετηθούν άμεσα, καθώς και στα κλειστά επαγγέλματα, στα οποία η κυβέρνηση «προσπαθεί να δώσει λύσεις», ώστε να μην πληγούν άλλο όσοι επλήγησαν από την κρίση. 

Γενικά για το περιεχόμενο των μέτρων που περιέχονται στην Ελληνική πρόταση, τόνισε ότι, το «τέθηκε το θέμα ότι οι ίδιοι δεν θα πληρώνουν τα βάρη της κρίσης, είναι ξεκάθαρη η θέση της πρότασης για την αναδιανομή των βαρών» και υπογράμμισε ότι γίνεται συζήτηση για πακέτο χρηματοδότησης «μεγάλο πακέτο με πραγματικό χρήμα».

Αναφορικά με το χρέος ανέφερε ότι, δεν είναι «κομμάτι της συμφωνίας», αλλά θέμα που θέτει η Ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι, «ο Πρωθυπουργός το έβαλε σε όλες τις συναντήσεις του» και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός είπε ότι, «υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ζητά η Ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι ρεαλιστικό». 

Όσον αφορά στη γενικότερη αντίδραση των εταίρων, είπε ότι, η Ελληνική πρόταση «δεν επιβαρύνει άλλους Ευρωπαίους φορολογούμενους» και τόνισε ότι, «στόχος είναι να γίνει ανταλλαγή των ομολόγων» και «να έχει η χώρα μας συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». 

«Οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι πολύ μεγάλες» τόνισε αναφορικά με το κλείσιμο της συμφωνίας και σημείωσε ότι, «το ζητούμενο είναι πρώτα να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ακόμα και πριν την Παρασκευή, πριν τη Σύνοδο Κορυφής». 

Στο θέμα που προκύπτει, από το αν θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή και κυρίως από τους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., των οποίων οι αντιδράσεις, ήδη, ξεκίνησαν, απάντησε: 

«Το επόμενο διάστημα και αφού υπάρξει συμφωνία, θα ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη "δεδηλωμένη", δεν περνάει» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, «δεν θα φτάσουμε στο σημείο», να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι από τους Βουλευτές της συγκυβέρνησης. «Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό», πρόσθεσε. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου