Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Το τελεσίγραφο της κυβέρνησης στους δανειστές: «Ή κούρεμα του χρέους ή ρήξη»

KouremaXreous_1
ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΕΡΚΕΛ-ΟΛΑΝΤ
Στα μέτρα που ζητούν οι δανειστές για να «κλείσει» η συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση απαντά με το τελεσίγραφο ή ρύθμιση του χρέους ή ρήξη. Για τον Αλέξη Τσίπρα είναι αδιαπραγμάτευτη η σαφής δέσμευση των εταίρων στη συμφωνία για το πότε και πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα του ελληνικού χρέους και όχι οι υποσχέσεις. Κάτι που αναμένεται να θέσει και σήμερα στη συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.


Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μη ρητή δέσμευση των δανειστών και οι γενικές αναφορές πώς… από το Σεπτέμβριο θα εξετάσουμε το μείζον αυτό θέμα είναι εκ του πονηρού και μπορούν θα οδηγήσουν στα αποτελέσματα που οδήγησε και η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή στη μη εφαρμογή της.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν απόλυτα πώς χωρίς το «κούρεμα» του χρέους σύντομα η κυβέρνηση θα πέσει στην παγίδα των ατέρμονων διαπραγματεύσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, της εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας και βεβαίως θα σημαίνει και το τέλος της Αριστερής κυβέρνησης, αφού η εντολή που έχει είναι να μην υποκύψει σε άλλα μέτρα μνημονιακά.

Σύμφωνα και με τη νέα πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει κάποια βήματα πίσω όσον αφορά στα ακανθώδη ζητήματα του ΦΠΑ και του πρωτογενούς πλεονάσματος, ίσως και στο ασφαλιστικό, αλλά σε καμία περίπτωση στο θέμα του «κουρέματος» του χρέους, το οποίο σήμερα δεν είναι βιώσιμο.

Η αύξηση του μεσαίου συντελεστή από το 11% στο 12% και η επίσης αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή από το 6% στο 6,5% είναι οι εναλλακτικές που πρότεινε η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης στους Θεσμούς προκειμένου να «ξεκλειδώσει» μία συμφωνία, αλλά αυτές είναι υπό την αίρεση των Θεσμών που φέρονται να επιμένουν σε αύξηση του μεσαίου συντελεστή στο 13% και στη μετακίνηση βασικών προϊόντων στο 23% με κατάργηση του χαμηλού συντελεστή.

Αυτά η κυβέρνηση τα απορρίπτει. Όπως άλλωστε και την κατάργηση του ΕΚΑΣ και το «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις. Ούτως ή άλλως, το ΕΚΑΣ και ο ΦΠΑ στο 23% για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μπήκαν από τους δανειστές για να βγούν, εκβιάζοντας ωστόσο μία συμφωνία στα μέτρα τους.

Στόχος είναι επιπλέον έσοδα περίπου 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, δηλαδή από τα 900 εκατ. ευρώ να αυξηθούν στα 1,2-1,3 δισ. ευρώ και να καλυφθεί έτσι η διατήρηση του ΦΠΑ στο καθεστώς που είναι σήμερα για τα νησιά.

Η κυβέρνηση βάζει λίγο νερό στο κρασί της και όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα και ανεβάζει τον πήχη κατά 270 εκατ. ευρώ για το 2015, δηλαδή αντί για 0,6% του ΑΕΠ στο 0,75% και κατά 450 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, δηλαδή από το 1,5% στο 1,75%. Οι δανειστές επιμένουν όμως ακόμη σε πλεόνασμα 1% φέτος και 2% για το 2016. Η πίεση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μία καταληκτική πρόταση τις επόμενες μέρες ή ώρες, για πλεόνασμα 0,8%-0,9% του ΑΕΠ φέτος και 1,8% το 2016.

Η νέα αυτή πρόταση βρίσκεται στα χέρια του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος δεν έχει ακόμη απαντήσει αν τη δέχεται ή όχι παρά τα δημοσιεύματα που έσπευσαν να προδικάσουν πώς «απορρίφθηκε και η νέα ελληνική πρόταση». Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο του πολέμου που δέχεται η κυβέρνηση προκειμένου να υποκύψει στους εκβιασμούς και τις απειλές των συμφερόντων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκλαμβάνουν πάντως ως θετική την εξέλιξη της πραγματοποίησης τελικώς της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, δεδομένου ότι είχε ειπωθεί από την Κομισιόν πώς αν δεν υπάρξει ελληνική πρόταση δεν έχει νόημα να γίνει αυτή η συνάντηση.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν δεν μιλούσε για συμφωνία, αλλά για αναγνώριση προσπαθειών που γίνεται από την Αθήνα με στόχο της επίτευξη της. Το νεύμα ωστόσο ήταν πώς μπορούν σήμερα στη συνάντηση στις Βρυξέλλες των Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ να διαμορφωθούν οι όροι για την προώθηση των διαπραγματεύσεων και της κατάληξη σε μία συμφωνία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ζητήσει και πάλι, έχοντας οι κ.κ. Παππάς και Τσακαλώτος έχουν καταθέσει νέα πρόταση πιο κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών μία πολιτική λύση εδώ και τώρα με «κούρεμα» του χρέους. Αν δεν υπάρξει αυτό τότε όλα δείχνουν πώς ο χρόνος τελειώνει και η ρήξη πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά.

Αν και οι επόμενες δύο εβδομάδες κυλήσουν χωρίς συμφωνία, η δόση προς το ΔΝΤ του 1,6 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να πληρωθεί και η ρήξη με τους δανειστές γίνεται αναπόφευκτη.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου