Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής


Με βάση την ελληνική πρόταση, η οποία περιλαμβάνει μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ και με ορατό το ενδεχόμενο, στην πορεία αυτά να γίνουν ακόμα περισσότερα ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες ένας αγώνας δρόμου διάρκειας 48 ωρών από το κυβερνητικό επιτελείο και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ώστε η ενδεχόμενη συμφωνία να είναι έτοιμη στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη. Εφόσον προκύψει συμφωνία, τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα από την ελληνική Βουλή.

Μετά το πέρας της συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας»: «Καταθέσαμε την πρόταση τους θεσμούς. Μια πρόταση με ισοδύναμα μέτρα αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη. Προστατεύουμε συντάξεις και μισθούς και καλούνται να σηκώσουν βάρη αυτοί που μπορούν να τα σηκώσουν», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η πρόταση χρειάζεται να συζητηθεί για λίγα 24ωρα γιατί δεν θέλουμε μια αποσπασματική συμφωνία αλλά μια βιώσιμη λύση που θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι στόχος μας είναι να έχουμε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα»


Η φράση του κ. Τσίπρα, ότι «δεν θέλουμε αποσπασματική συμφωνία αλλά βιώσιμη λύση και διασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας» δείχνει ότι εδώ βρίσκεται το σημαντικότερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, καθώς ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για συμφωνία της Ελλάδας για παράταση του τρέχοντος προγράμματος κατά μερικούς μήνες. Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των ξένων ηγετών αλλά και του κ. Τσίπρα, η συζήτηση για το χρέος μετατίθεται σε δεύτερο χρόνο.

Η συμφωνία έγινε πάντως εφικτή μόνο μετά την αλλαγή πλεύσης και την προσαρμογή στις απαιτήσεις των δανειστών από την κυβέρνηση. Αυτή οφείλεται στην ανάγκη να βρεθούν τα χρήματα ώστε να πληρωθεί το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου, αλλά και στην πίεση υπό την οποία βρίσκεται η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις πληρωμές στο εσωτερικό, καθώς ούτε η καταβολή των συντάξεων δεν ήταν διασφαλισμένη. Στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται, αναμένεται να υπάρξει ισχυρή πίεση στην κυβέρνηση για περαιτέρω υποχωρήσεις. Στις Βρυξέλλες βρίσκονται για το σκοπό αυτό οι κ. Ν. Παππάς και Ευ. Τσακαλώτος, όπως και ο κ. Γ. Χουλιαράκης.

Πριν από την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης χθες, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος του είπε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι θα πρέπει γρήγορα να κλείσει συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη, ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας, για την οποία προϋπόθεση είναι και η έγκριση των μέτρων από τη βουλή μετατίθεται στο τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση συμφωνίας, ο χρόνος που απομένει μέχρι την λήξη της προθεσμίας για να πληρωθεί το ΔΝΤ δεν επαρκεί για την εκταμίευση δόσης και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι «ο πιο άμεσος τρόπος να πληρώσουμε το ΔΝΤ είναι η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από την ΕΚΤ».

Για την κυβέρνηση έρχονται πάντως δύσκολες μέρες, όπως έδειξαν οι πρώτες εσωκομματικές αντιδράσεις μόλις έγινε γνωστή η ελληνική πρόταση: Ο βουλευτής κ. Γ. Μιχελογιαννάκης δήλωσε ότι μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει «μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα»και ότι δεν πρόκειται να τη στηρίξει.

Επίσης ο κ. Αλ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι «αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν»: «Πιστεύω ότι στο τέλος αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή. Είναι ακραία και αντικοινωνική αυτή η συμφωνία», είπε στον eniko και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Τέλος, η «κομμουνιστική τάση» του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους βουλευτές να καταψηφίσουν αλλά και τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ «για να αποφασιστεί η ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και η αλλαγή ηγεσίας»

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου