Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΒΗΜΑΤΑ-24 ώρες για συμφωνία ή Grexit - Η ελάφρυνση του χρέους θα γείρει την πλάστιγγα

Ουσιαστικά 24 ώρες χωρίζουν την Ελλάδα από την παραμονή στο ευρώ ή από την έξοδο της Ευρωζώνης, αφού η κυβέρνηση καλείται μέχρι το αργότερο αύριο το πρωί να έχει καταθέσει τις προτάσεις της για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους οι οποίες εν συνεχεία θα αξιολογηθούν από ένα έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή ή το Σάββατο. Αν φτάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής των «28» της Κυριακής χωρίς συμφωνία τότε σημαίνει πώς ανοίγει ο δρόμος για Grexit.


Παρά το συγκρουσιακό κλίμα εκτιμάται πώς τελικώς θα «κλείσει» μία συμφωνία και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ώρες οι δύο πλευρές με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων της γαλλικής κυβέρνησης που έχει παίξει ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να υπάρξει μία πρόταση με συγκεκριμένα μέτρα. Τώρα, το πόσο θα κοστίσει στον ελληνικό λαό αυτή η συμφωνία μένει να το δούμε.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι πώς έχουν πλέον καταλάβει οι πάντες πώς χωρίς ελάφρυνση του χρέους αυτό δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο, όπως και η όποια συμφωνία. Όπως έγραψε το defencenet.gr με επιστολή του προς τους επικεφαλής του ESM, της ΕΚΤ και της Κομισιόν o πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ τους καλεί να εξετάσουν κατά πόσο είναι βιώσιμο το χρέος σε συνεργασία με το ΔΝΤ.

Αυτό δείχνει ότι στο κείμενο των προτάσεων με τα σκληρά μέτρα που είναι βέβαιο πως θα περιλαμβάνει για την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος από τον ESM μέχρι και το 2017 και τη χορήγηση του αναπτυξιακού πακέτου Γιουνκέρ θα υπάρξει μία δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους. Τώρα το πόσο σαφής θα είναι και αν θα υπάρχει σαφής χρονοδιάγραμμα για το «κούρεμα» του χρέους μένει να το δούμε. Αν υπάρξει συμφωνία θα είναι το μόνο θετικό σημείο.  

Μέσα λοιπόν στις επόμενες 24 ώρες οι κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει ολοκληρωμένο αίτημα για νέο πρόγραμμα. Το ύψος του θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σήμερα στο Euroworking Group που θα δει τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας. 

Μπορεί αυτό να ξεπερνά όμως κατά πολύ και τα 52 δισ. ευρώ που προέβλεπε το ΔΝΤ, αφού η εκτίμηση αυτή έγινε πριν η οικονομία και οι τράπεζες πληγούν από τα capital controls που επιβλήθηκαν, πριν λήξει το προηγούμενο πρόγραμμα και μείνουν απλήρωτες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (μαζί με τις κυρώσεις που συνεπάγεται η αθέτηση πληρωμής) και πριν το ελληνικό αίτημα χρηματοδότησης επεκταθεί έως το 2017.

Πιθανότατα το νέο πρόγραμμα να ανέλθει στα 60-70 δισ. ευρώ, αναλόγως και του μέρους των υποχρεώσεων που η Αθήνα θα μπορέσει να αναλάβει να καλύψει μόνη της στην τριετία αυτή ή για όσο χρειαστεί μέχρι να βγει ξανά μόνη της για δανεικά στις αγορές ομολόγων.

Θα πρέπει επίσης η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής που θα ψηφιστούν έως την Κυριακή πιθανότατα ώστε να ισχύσουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, για να λάβει προκαταβολή τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ για την πληρωμή των τρεχουσών αναγκών.

Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται φορολογικά μέτρα (όπως νέα έκτακτη εισφορά, αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις) αλλά και μέτρα για τις συντάξεις (περιορισμός πρόωρων συντάξεων, εισφορά 6% «υπέρ Υγείας» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων κλπ).

Πιθανότατα αύριο ή το αργότερο Σάββατο πρωί θα συγκληθεί και πάλι έκτακτο Eurogroup για να επισφραγίσει τα κείμενα για τα άμεσα μέτρα, αλλά και για όσα θα χρειαστεί να ληφθούν μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή νέο Ασφαλιστικό, αλλαγές στον ΦΠΑ και στον ΕΝΦΙΑ κλπ.

Εφόσον το Eurogroup πει «ναι» στα ελληνικά μέτρα και προτάσεις, μπορεί και να μη χρειαστεί καν να συγκληθεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Σαββατοκύριακο για να επιβεβαιώσει την απόφαση και τους όρους για τη νέα χρηματοδότηση, την εκταμίευση των δόσεων και την χορήγηση του αναπτυξιακού πακέτου προς τη χώρα μας.

Επισημαίνουμε ωστόσο και πάλι πώς μία συμφωνία δεν θα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση εκ μέρους των δανειστών πώς θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν οι πάντες με πρώτο το ΔΝΤ που ήδη έχει φάει την πιστολιά του 1,53 δισ. ευρώ. «Παράθυρο» πάντως για κάτι τέτοιο άφησε χθες και η Άνγκελα Μέρκελ.

Αναμένουμε να δούμε αν όντως θα κλείσει η συμφωνία ή αν θα ενεργοποιηθούν και πάλι τα σενάρια Grexit, οριστικά και αμετάκλητα πλέον μετά τις σαφείς αναφορές το βράδυ της Τρίτης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου