Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Οι Σοσιαλιστές ζητούν παραίτηση Ντάισελμπλουμ

Την παραίτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του Eurogroup, μετά την απόρριψη από ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Ελλήνων στο δημοψήφισμα ενός σχεδίου διάσωσης που βοήθησε ο ίδιος να συνταχθεί, ζήτησε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας Εμίλ Ρέμερ.


Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, υποστηριζόταν μέχρι σήμερα από τα περισσότερα ολλανδικά κόμματα για την ασυμβίβαστη προσέγγισή του στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ωστόσο σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό NOS Radio, ο Ρέμερ επέκρινε την πολιτική που υιοθετεί ο Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την "κακή οικονομική πολιτική" και "κοινωνικά ανεύθυνη".

"Είναι μία πλήρης απογοήτευση και πρέπει να αφήσει το πόστο του στο Eurogroup" δήλωσε, σημειώνοντας πως "στην Ελλάδα νίκησε η Δημοκρατία".

"Ψήφισαν για λιγότερη λιτότητα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Είναι για εμένα σαφές πως ο Ντάισελμπλουμ δεν μπορεί να ηγηθεί αυτών των διαπραγματεύσεων" ανέφερε και πρόσθεσε πως ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ έχει ήδη πιέσει υπερβολικά τους Έλληνες υπέρ του "ναι".

"Με αυτή την τακτική, είναι αδύνατο για αυτόν να συνεχίσει την θητεία του", καταλήγει.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών επισήμανε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε νωρίτερα προκειμένου να διευκολύνει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. "Θα ήταν καλό να συμβεί κάτι τέτοιο και από την ευρωπαϊκή πλευρά", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ρέμερ θα ερχόταν δεύτερο, μετά τους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, αν γίνονταν σήμερα εκλογές.

Η δημοσκόπηση αυτή έδειξε επίσης ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι θέλουν σε ποσοστό 50% την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ το αντίθετο δηλώνει το 41%. 

Ο Ντάισελμπλουμ επιδιώκει την επανεκλογή του στην προεδρία του Eurogroup μετά την εκπνοή της θητείας του στις 21 Ιουλίου. Αντίπαλός του στην κούρσα αυτή είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος. 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου