Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα στάθηκε όρθια. Μεγάλη νίκη του Τσίπρα και της Ευρώπης


1102_paul-krugman-economists_650x455
Πολ Κρούγκμαν / New York Times

Μετάφραση: Στρατής Μαζίδης

Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν μια μεγάλη νίκη στο δημοψήφισμα, ενισχύοντας τη δύναμή τους για όσα θα ακολουθήσουν. Αλλά δεν είναι οι μόνοι κερδισμένοι: Θα έλεγα ότι η Ευρώπη, και η ευρωπαϊκή ιδέα, μόλις κέρδισαν – τουλάχιστον με την έννοια ότι απέφυγαν μια σφαίρα.

Ξέρω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το βλέπουν έτσι. Αλλά σκεφτείτε το με αυτό τον τρόπο:


έχουμε μόλις δει την Ελλάδα να στέκεται όρθια απέναντι σε μια πραγματικά άθλια εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκράτησης, μια προσπάθεια να τρομάξει το ελληνικό κοινό, όχι μόνο για να δεχτεί τις απαιτήσεις των πιστωτών, αλλά και να απαλλαγεί από την κυβέρνησή του. Ήταν μια επαίσχυντη στιγμή στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, και θα αποτελούσε ένα πραγματικά άσχημο προηγούμενο, αν είχε επιτευχθεί.

Αλλά δεν έγινε έτσι. Δε χρειάζεται να αγαπάμε το ΣΥΡΙΖΑ, ή να θεωρούμε πως ξέρουν τι κάνουν – δεν είναι σαφές αυτό, αν και η τρόικα έχει πράξει ακόμα χειρότερα – για να πιστέψουμε πως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μόλις σώθηκαν από τα δικά τους χειρότερα ένστικτα. Εάν η Ελλάδα είχε αναγκαστεί να ψηφίσει ΝΑΙ από την καπηλεία του οικονομικού φόβου, η Ευρώπη θα είχε αμαρτήσει με έναν τρόπο που θα μπορούσε να αμαυρώσει τη φήμη της για γενιές. Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί και ως εκτροπή.

Και αν η Ελλάδα καταλήξει σε έξοδο από το ευρώ;

Υπάρχει πραγματικά μια πολύ καλή πιθανότητα για Grexit τώρα – αλλά σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατία έχει μεγαλύτερη σημασία από κάθε ανταλλαγή νομισμάτων.

freepen.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου