Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

New York Times: Η Γερμανία ξεχνά την διαγραφή του χρέους το 1953

Με ένα ιδιαίτερα καυστικό, για την στάση της Γερμανίας, άρθρο τους οι New York Times, υπενθυμίζουν στο Βερολίνο το 1953 και την διαγραφή τους χρέους της Γερμανίας.

Στο άρθρο που υπογράφει ο Εντουάρτο Πόρτερ επισημαίνει ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και δανειστών συνεχίζονται και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι καταλύτης μια παλιά φωτογραφία επανεμφανίστηκε στο διαδίκτυο.



Η Φωτογραφία δείχνει τον Χέρμαν Γιόζεφ Αμπς, τον επικεφαλής της Γερμανικής αντιπροσωπίας, στο Λονδίνο, τον Φεβρουάριο του 1953, να υπογράφει την διαγραφή του χρέους που αποφάσισαν οι δανειστές κατά 50%.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος εκτός από την υπενθύμιση της Γερμανικής υποκρισίας, η φωτογραφία δίνει ένα πολύ σημαντικό μάθημα. Αυτό του ότι ανάλογα προβλήματα υπήρξαν στο παρελθόν και αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Κανένας δεν θα μπορούσε να το καταλάβει καλύτερα από του Γερμανούς. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι επωφελήθηκαν από την συμφωνία του 1953 που πυροδότησε το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Είκοσι χρόνια πριν η Γερμανία είχε και πάλι διαγράψει χρέη από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφει ο Πόρτερ.

Πρόκειται τονίζει ο αρθρογράφος, για ένα γενικό μάθημα σχετικά με την φύση των χρεών. Υπάρχουν δεκάδες διαγραφές χρέους από την δεκαετία του 1930 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που έδωσαν τέλος σε υψηλά χρέη και την ύφεση σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Φαίνεται καταλήγει ο Πόρτερ πως πρόκειται για ένα μάθημα που πρέπει ξαναμαθευτεί ξανά και ξανά.

koutipandoras.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου