Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Στη Λίμα η τύχη του ελληνικού χρέους: Ελάφρυνση ζητούν Λιου και Τόμσεν!

Στη Λίμα η τύχη του ελληνικού χρέους: Ελάφρυνση ζητούν Λιου και Τόμσεν!
Η σύγκρουση για το ελληνικό χρέος φαίνεται ότι είναι προ των πυλών μεταξύ ΔΝΤ και Βρυξελλών καθώς είναι χαρακτηριστικές οι αντίθετες δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Πολ Τόμσεν δήλωσε από τη Λίμα του Περού ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ξεκαθάρισε ότι το «ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ σημείωσε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, προτρέποντας τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μία γενναία ελάφρυνσή του, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν, προκειμένου η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ξεκαθάρισε ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει το πώς εννοεί το ΔΝΤ την ελάφρυνση αυτή.

Εμμέσως, πλην σαφώς, ο κ. Τόμσεν έδειξε να προκρίνει μία λύση ανάλογη εκείνης που εφαρμόστηκε το 2011 με το PS. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν επιλεγεί τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους με τη χρονική επιμήκυνσή του, αυτή θα πρέπει, για να είναι αποτελεσματική, να μεταθέτει τις λήξεις των ομολόγων σε «ιδιαίτερα μεγάλο βάθος χρόνου».

Αντίθετα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρότεινε η Αθήνα να καταβάλει το πολύ το 15% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 30 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτή η πρόταση φαίνεται ότι δεν προσφέρει και πολλά, καθώς και ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχθηκε ότι τα επόμενα 15 χρόνια η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις πληρωμές.

«Θα ασχοληθούμε τον Νοέμβριο με το χρέος. Η προσέγγιση γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Θα εξετάσουμε πώς μπορεί η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της σε ετήσια βάση», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και συνέχισε: «Όπως ξέρετε, έχουμε κάνει πολλά για να μειώσουμε τους τόκους που πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα. Προσφέραμε επιμήκυνση 32,5 ετών, οπότε δεν τίθεται θέμα με την εξυπηρέτηση του χρέους. Θα μιλήσουμε όμως με το ΔΝΤ και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση πως ένα καλό πρότυπο θα ήταν να υπάρχει όριο κατά μέγιστο στο 15% του ΑΕΠ. Και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα δυσμενές σενάριο σε όρους ανάπτυξης και πληθωρισμού κλπ;» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως μια εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρής συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.

Τη σημασία που αποδίδει στην τήρηση της δέσμευσης της Ευρώπης να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο διαμέσου της ελάφρυνσης του, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο περιθώριο των Ετήσιων Συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας, επίσης, τη σημασία που αποδίδεται στη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, ο κ. Λιου συνεχάρη τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τον διορισμό του εκ νέου στο αξίωμα και επαίνεσε τη δέσμευσή του στην εξεύρεση ενός εποικοδομητικού τρόπου για να προχωρήσει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου