Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

«Στις ακτές ξεβράζεται ο πολιτισμός της Ευρώπης»

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου δίνει ο Αλέξης Τσίπρας | ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Τις μέρες αυτές, τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο άψυχα σώματα, άψυχα παιδικά κορμιά, ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, στην επανεμφάνισή του στην «ώρα του πρωθυπουργού».

«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το δράμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αισθάνεται ντροπή και για τη συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο κορυφής.
Όπως τόνισε, είναι υποκριτικά τα δάκρυα που χύνονται σήμερα, γιατί δεν είναι μόνο τα νεκρά παιδιά που ξεβράζει το Αιγαίο, υπάρχουν τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται στον δρόμο της προσφυγιάς. «Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά, γι' αυτό αποτελεί πρώτιστο ανθρωπιστικό καθήκον να σωθούν αυτές οι ζωές και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξαναζήσουμε σκηνές σαν τις χθεσινές. 
«Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και απέραντη οδύνη για την τραγωδία στις θάλασσες του Αιγαίου τονίζοντας ότι «Στις ακτές ξεβράζεται ο πολιτισμός της Ευρώπης» και προσθέτοντας ότι «Υπάρχουν ευθύνες για αυτό το δράμα και τις πολεμικές επεμβάσεις που το προκαλούν».
Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Αυτό το όραμα πεθαίνει σήμερα με τα νέα τείχη και τα συρματοπλέγματα».
Έδωσε, ακόμη, συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες της ελληνικής ακτοφυλακής τονίζοντας ότι πραγματοποιούν το «ανθρωπιστικό καθήκον της διάσωσης των ανθρώπινων ζωών».
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να απομονωθούν οι ακραίες ρατσιστικές φωνές σε Ελλάδα και Ευρώπη σημειώνοντας ότι «Το θέμα δεν προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολίτευσης».
«Δεν επιλέγουμε να παίξουμε το ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης. Ενεργητική και παρεμβατική στάση για να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη. Είμαστε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είμαστε μέρος της λύσης και όχι της κρίσης» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Εμείς δεν είμαστε ΝΔ για να χαρακτηρίσουμε τις προσφυγικές ροές, "ροές λαθρομεταναστών"» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «Η χώρα μας θα ζητήσει να καταδικαστεί η επιλογή των τειχών και των φραχτών για τους πρόσφυγες από χώρες της Ε.Ε».
Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η χώρα ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή αντισταθμίσματα στην τελευταία σύνοδο των χωρών που βρίσκονται στον διάδρομο των προσφυγικών ροών. «Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα
Πρόσθεσε, δε, πως άλλα ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του και άλλα υπέγραψε η χώρα. «Γιατί αναλάβατε δεσμεύσεις χωρίς ορατό αντιστάθισμα;», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

«Έχετε την εντολή, κυβερνήστε»

Οι τόνοι, πάντως, ανέβηκαν κατά τις δευτερολογίες, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει ότι δεν πήρε καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό για το τι πήρε η Ελλάδα ως αντιστάθμισμα για το προσφυγικό.
Επιχείρησε, μάλιστα, να απαντήσει στον πρωθυπουργό για το «λαθρομετανάστες» δηλώνοντας ότι «Εάν θέλετε να παίζουμε με τις λέξεις. Στην ελληνική γλώσσα όποιος κυνηγάει παρανόμως λέγεται λαθροκυνηγός. Όποιος επιβαίνει σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο λέγεται λαθρεπιβάτης και όποιος διαβάζει παράνομα λέγεται λαθραναγνώστης. Το να δαιμονοποιείτε έναν όρο κάνοντας κριτική σε μια πολιτική που ήταν πιο αποτελεσματική από τη δική σας είναι προβληματικό» προκαλώντας ένταση στην αίθουσα.
Ο βουλευτής της Ν.Δ., επιπλέον, τόνισε ότι η Ευρώπη καθυστέρηση πολύ, αλλά η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
«Αναλάβατε δεσμεύσεις που σε δύο μήνες δεν θα μπορέσετε να εκπληρώσετε» είπε προς τον πρωθυπουργό και συνέχισε ερωτώμενος «Πρέπει εμείς πρώτα να κάνουμε αυτά που δεσμευθήκαμε και μετά να αρχίσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη. Έχει ετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός για την επιστροφή των μεταναστών εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο;».
«Κ. Τσίπρα επιλέξατε να κυβερνήσετε - Την έχετε την εντολή, κυβερνήστε» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος καταλήγοντας.

«Δεν χωρά πλακίτσες το ζήτημα»

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον Γιώργο Κουμουτσάκο σε υψηλούς τόνους ανέφερε ότι συζητάμε ένα σοβαρό ζήτημα και δεν χωρά πλακίτσες και ευφυολογήματα».
Επανέλαβε την άποψη πως πρέπει να απομονωθεί ο ρατσισμός από αυτή τη συζήτηση σημειώνοντας ότι «μετά δεν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε για τα ποσοστά της ΧΑ».
Γιώργος Κουμουτσάκος                                            EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Αναφορικά με το αν η Τουρκία πήρε περισσότερα από την Ελλάδα για να δεσμευτεί για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Δεν θα αφήσουμε την κα Μέρκελ να διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας. Εμείς διεκδικούμε την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία με κανόνες και ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή την άρση της κατοχής της Βόρειας Κύπρου».
Ανεβάζοντας, μάλιστα, την ένταση ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον Γιώργο Κουμουτσάκο και του είπε «Μιας και αναφερόσαστε συνεχώς σε οικονομικά ανταλλάγματα εσείς πόσο κοστολογείτε τη διάσωση μιας παιδικής ζωής, ένα πιάτο φαϊ, μια ζεστή αγκαλιά; Δεν ζητάμε ούτε ένα ευρώ αντάλλαγμα για να σώσουμε ανθρώπους να μην πεθάνουν στην αυλή μας». 
«Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά. Το πρόσωπο της Ευρώπης είναι η Μυτιλήνη» είπε καταλήγοντας.

Να αποθαρρύνονται οι δευτερογενείς ροές

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό σταθερή θέση της χώρας μας δεν είναι να ενθαρρύνονται χερσαίες ή θαλάσσιες ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές με τον κίνδυνο της απώλειας ζωών από την Τουρκία προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αντίθετα, «να στηρίξουμε μία συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη και για όσους έχουν, ήδη, περάσει, μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές χώρες».
«Δευτερογενείς ροές θα πρέπει να αποθαρρύνονται», τόνισε διότι «δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες με κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους», αλλά «η μετεγκατάστασή τους να γίνεται συντονισμένα και με νόμιμο τρόπο».

Υπήρξε αίτημα για «πόλη 50.000 προσφύγων»

Απαντώντας στην αναφορά του Γιώργου Κουμουτσάκου πως διαπραγματεύεται βάσει δημοσιευμάτων, αφού δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για «δημιουργία πόλης 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα», ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε από πού ο βουλευτής αντλεί εσωτερική πληροφόρηση και ξεκαθάρισε πως το αίτημα ήταν υπαρκτό.
Μάλιστα τον προέτρεψε να ρωτήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο πού ήταν.
Διευκρίνισε πως το αίτημα δεν έγινε «με τον πιο επίσημο τρόπο, αλλά γνωρίζουμε ότιτα πιο επικίνδυνα πράγματα δεν τίθενται με τον πιο επίσημο τρόπο και ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
»Υπήρχε το αίτημα να δημιουργηθεί ένα υπερστρατόπεδο για να διεξαχθεί η μετεγκατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.

Όχι σε γκέτο

Και εξήγησε πως η υλοποίηση μίας τέτοιας πρότασης θα οδηγούσε σε δημιουργία γκέτο, θα ενίσχυε ρατσιστικά αντανακλαστικά και δεν θα βοηθούσε ούτε τους ανθρώπους, ούτε την ανάγκη να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες πρώτης βοήθειας.
«Η υποχρέωση που αναλάβαμε για αύξηση της χωρητικότητας των κέντρων υποδοχής είναι κάτι το απολύτως εύλογο και θετικό» αλλά ζήτησε να μην μπερδεύουμε τα πράγματα.
«Άλλο να δημιουργηθεί ένα υπερστρατόπεδο-γκέτο κι άλλο να αυξήσουμε τις δυνατότητες φιλοξενίας».

Προσωρινή παραμονή

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οι θέσεις στα νησιά δεν είναι θέσεις μόνιμα διαμενόντων, αλλά προσωρινές, «με μάξιμουμ παραμονής προσφύγων τριών ημερών», όσο δε και στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, που προβλεπόταν η δυνατότητα 20.000 θέσεων, όπου κι εκεί η παραμονή προσφύγων που περιμένουν την επίσημη διαδικασία της μετεγκατάστασης «δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο μήνες».
Μάλιστα διευκρίνισε πως πιθανότατα θα μοιραστούν στην Αττική και τη βόρεια Ελλάδα.
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός είναι θετικό να αυξήσουμε τις θέσεις στα κέντρα υποδοχής, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε γρήγορα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων στην Ευρώπη, όπως έχει συμφωνηθεί στις προηγούμενες συνόδους, και γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές στις δύσκολες συνθήκες μέσα στον βαρύ χειμώνα.

Χρηματοδοτική βοήθεια

Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Βουλή ότι θα υπάρξει άμεση χρηματοδοτική βοήθεια από την Ε.Ε. ως προϋπόθεση για να κάνουμε αυτό που σχεδιάζαμε από την αρχή μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία, 7.000 έως 8.000 θέσεις στα πέντε νησιά, στα Κέντρα Πρώτης υποδοχής και Κέντρα 20.000 ατόμων στην ενδοχώρα.
Τέλος, σημείωσε πως αντί για υπερστρατόπεδο, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε και υιοθετήθηκε τελικά η ιδέα, μελλοντικά να επιδοτηθεί ενοίκιο σε ελληνικές οικογένειες, ώστε να φιλοξενηθούν και εκεί, προσωρινά, περί τις 20.000 προσφύγων.
Ωστόσο «δεν έχουμε υποχρέωση αυτό να το υλοποιήσουμε ώς το τέλος του χρόνου», και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το μέτρο επιτρέπει τη φιλοξενία των προσφύγων σε πολύ καλύτερες συνθήκες και ταυτόχρονα «θα δώσει και τη δυνατότητα ενός μικρού αλλά σημαντικού οφέλους σε ελληνικές οικογένειες, προκειμένου να φιλοξενήσουν πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου